πανελλήνιος-ιατρικός-σύλλογος-δεν-φτ-694248
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.10.2019 | 14:37

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Δεν φταίνε οι γιατροί για το μπάχαλο στο μεταναστευτικό

Με επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και απόλυτη κάλυψη των γιατρών, και δη των ιδιωτών, σε ό,τι αφορά τις διαγνώσεις μεταναστών, απάντησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στις καταγγελίες του υπουργού, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ιατροί γνωμάτευσαν για χιλιάδες μετανάστες ότι είναι ευάλωτοι μπλοκάροντας έτσι τις επιστροφές στις χώρες τους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή, κατήγγειλε πως «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα για μετανάστες τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ ήταν άμεση και σκληρή, για την πολιτική που ακολουθείται σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τις ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο πρόεδρος, κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για «μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά» και «απάλλαξε» τους γιατρούς από κάθε ευθύνη.

«Είναι άστοχο να επικεντρώνεται το μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά, στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ιδιώτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.

«Οι γιατροί εφαρμόζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας που όρισε η πολιτεία και εφόσον σε αυτά περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, είναι αναμενόμενο αυτοί οι πληθυσμοί να το παρουσιάζουν» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, καλύπτοντας συλλήβδην τους γιατρούς και αγνοώντας την καταγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για μαζικές γνωματεύσεις ευαλωτότητας.

«Ο δε διαχωρισμός των ιδιωτών γιατρών με εκείνους του κρατικού τομέα, είναι επιχείρημα των περασμένων δεκαετιών, ειδικά σε ότι αφορά στα νησιά, όπου οι κρατικές δομές στενάζουν από τους αυξημένους πληθυσμούς» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.