πανδημία-μέτρα-διαδηλώσεις-σε-αυστρί-869790
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.01.2021 | 20:00

Πανδημία-μέτρα: Διαδηλώσεις σε Αυστρία και Ολλανδία

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Κυριακή στη Βιέννη με την αστυνομία στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε μια απαγορευμένη διαδήλωση της ακροδεξιάς κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Η αστυνομία της Βιέννης απαγόρευσε πολλές διαδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες γι αυτό το σαββατοκύριακο, περιλαμβανομένης μιας του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, με το αιτιολογικό ότι οι διαδηλωτές σε γενικές γραμμές δεν έχουν τηρήσει τους κανόνες κοινωνικές αποστασιοποίησης και συχνά δεν φορούν μάσκες.

Από τις 26 Δεκεμβρίου η Αυστρία βρίσκεται στο τρίτο εθνικό λοκντάουν με τα μη απαραίτητα καταστήματα να είναι κλειστά και πολλές άλλες επιχειρήσεις κλειστές και ως εκ τούτου το προσωπικό τους να μην μπορεί να εργαστεί.

Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Ελευθερίας έχει καταγγείλει τα διάφορα περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίζοντάς τα “παράνοια του κορωνοϊού” και οι ηγέτες του έχουν στείλει αντιφατικά μηνύματα σε ζητήματα όπως οι εμβολιασμοί.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ κατηγόρησε την κυβέρνηση, όπου κυριαρχούν οι συντηρητικοί, ότι έχει απαγορεύσει την κριτική συλλήβδην.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του να πάνε μια βόλτα στην πρωτεύουσα αντί να συμμετάσχουν στην απαγορευμένη διαδήλωση και να “διατυπώσουν ειρηνικά τη δυσαρέσκειά τους”.

Δεν είναι σαφές που πρόσκεινταν πολλοί από τους διαδηλωτές της Κυριακής.

Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το Κόμμα της Ελευθερίας και πολλοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν “Ο Κουρτς πρέπει να φύγει”, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να φοράνε μάσκα.

Πολλοί κρατούσαν και την σημαία της Αυστρίας.

Το πλήθος που, κατά την αστυνομία αριθμούσε 5.000, συγκεντρώθηκε σε μια πλατεία της κεντρικής Βιέννης απέναντι από τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο όπου βρίσκεται το πρώην ανάκτορο καθώς και τα γραφεία του Κουρτς και του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Δυνάμεις αστυνομικών με μάσκες τους εμπόδιζαν να κάνουν πορεία στον δρόμο αυτόν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε αστυνομικούς να προβαίνουν σε συλλήψεις και εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανέρχετο σε χιλιάδες. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έκανε συλλήψεις, αλλά δεν ανέφερε αριθμό.

Διάλυση συγκέντρωσης και συλλήψεις στην Ολλανδία

Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ, όταν η αστυνομία διέλυσε την Κυριακή μια διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν, που έχει επιβληθεί στη μάχη με τον κορονοϊό, με τις αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ταραχές που συγκλόνισαν πόλεις της Ολλανδίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέλυσε ένα πλήθος περίπου 600 διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αδιαφόρησαν για την πανεθνική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μουσείων, στην καρδιά του Άμστερνταμ, το απόγευμα της Κυριακής.

Έως αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν αναφορές για βίαια επεισόδια.

Η επιβολή του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το λοκντάουν, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Καταστήματα λεηλατήθηκαν σε διάφορες πόλεις και 500 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Βρετανία: Κορωνο-πάρτι σε σκάφος

Η αστυνομία διέλυσε ένα πάρτι σε ένα σκάφος στα προάστια του δυτικού Λονδίνου χθες και περισσότεροι από 70 άνθρωποι κινδυνεύουν με πρόστιμο επειδή παραβίασαν τα μέτρα κατά της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό.

Η Βρετανία βρίσκεται σε λοκντάουν σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που εν μέρει οφείλεται στην κυκλοφορία νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και απαγορεύεται οι πολίτες να συναθροίζονται σε μεγάλες ομάδες. Οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα ο ιός να συνεχίζει να διασπείρεται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως επενέβη στο πάρτι, που πραγματοποιούταν σε ένα αγκυροβολημένο σκάφος, χθες το βράδυ και 72 άνθρωποι ενδέχεται να τιμωρηθούν με πρόστιμο ύψους 800 λιρών, επειδή παραβίασαν τους κανονισμούς κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο διοργανωτής του πάρτι ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 10.000 λιρών.

«Επρόκειτο για μια κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών κατά του νέου κορωνοϊού που εφαρμόζονται για να σωθούν ζωές και να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (NHS) από την τεράστια πίεση που δέχεται», δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τόμας Μπόουεν, σε μια ανακοίνωση.