πανάκριβο-ιατρικό-εξοπλισμό-είχε-στα-1082152
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.10.2022 | 20:40

Πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό είχε στα χέρια του παράνομο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Μέχρι και ιατρικό εξοπλισμό αξίας άνω των 15 χιλιάδων ευρώ είχε στην κατοχή του το παράνομο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Ο 51χρονος από την Ιορδανία, σύμφωνα με την εκτίμηση των αστυνομικών, πιθανότατα είχε κλέψει τα ιατρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν ωτορινολαρυγγολόγοι και δεν αποκλείεται να ήταν έτοιμος να τα πουλήσει. Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές από τους σειριακούς αριθμούς αλλά και από άλλα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους θα ξεκινήσουν έρευνα για τυχόν προέλευση των πανάκριβων μηχανημάτων.

Εκτός όμως από τα μηχανήματα, στην πλατεία Βάθη ο 51χρονος είχε στήσει το παράνομο κύκλωμα για να φέρνει αλλοδαπούς στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας. Στη συνέχεια, τους «διοχέτευε» προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, ο 51χρονος διατηρούσε δυο διαμερίσματα σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία. «Συγκεκριμένα, στο ένα διαμέρισμα που διέμενε και ο ίδιος απέκρυπτε ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία εμπορεύονταν σε τιμές που κυμαίνονταν από 150 έως 600 ευρώ ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του. Το δεύτερο διαμέρισμα είχε μετατραπεί σε “άτυπο ξενώνα” με μεταλλικά κρεβάτια (κουκέτες), στο οποίο διέμεναν προσωρινά αλλοδαποί που διακινούσε το κύκλωμα, καταβάλλοντας επιπρόσθετα χρηματικό ποσό στον 51χρονο» αναφέρει σε ανακοίνωση της η αστυνομία.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν μετανάστες οι οποίοι είχαν μπει πρόσφατα παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Ρόδου, έχοντας δώσει στο παράνομο κύκλωμα 1.000 ευρώ σε συνεργαζόμενο γραφείο παράνομων συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWALA» στην Τουρκία. Στη συνέχεια, έπρεπε να πληρώσουν άλλα 500 ευρώ ο καθένας για να φτάσουν από τη Ρόδο στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Πειραιά.

Όταν έφταναν στην Αθήνα, οι διακινητές τους πήγαιναν στην πλατεία Βάθη όπου εκεί θα συναντούσαν τον 51χρονο ο οποιος θα τους «τακτοποιούσε» στον «ξενώνα» που διατηρούσε και στη συνέχεια θα φρόντιζε για το επόμενο ταξίδι τους προς το εσωτερικό με τη χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όπως διαπιστώθηκε ο 51χρονος χρησιμοποιώντας πλαστό δελτίο ταυτότητας με ψευδή στοιχεία και τη φωτογραφία του, απέστελλε ταχυδρομικά δέματα σε τρίτες χώρες εντός των οποίων απέκρυπτε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Μάλιστα, τρία δέματα που είχαν ήδη φύγει για το εξωτερικό εντοπίστηκαν ύστερα από συνεργασία ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών. Τα δέματα περιείχαν πλαστά δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις έρευνες στα εν λόγω διαμερίσματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Εννέα Άδειες Διαμονής

-Τέσσερα Διαβατήρια

-Δύο Δελτία Ταυτότητας

-Άδεια Ικανότητας Οδήγησης

-Συσκευή ανίχνευσης πλαστών εγγράφων

-Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων και ταχυδρομικών αποστολών

-Τέσσερα κινητά τηλέφωνα

-Ιατρικός εξοπλισμός

-Χρηματικό ποσό

Όλα τα κατασχεθέντα έγγραφα είναι τρίτων προσώπων, αμφιβόλου γνησιότητας και διαφόρων χωρών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.