παναγιωτόπουλος-η-επιτροπή-των-επιστ-873068
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.03.2021 | 10:45

Παναγιωτόπουλος: Η επιτροπή των επιστημόνων έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση

Παναγιωτόπουλος: Η επιτροπή των επιστημόνων έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση

Αιχμές άφησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη λειτουργία της επιτροπής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως εξήγησε, η επιτροπή «έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες αποφάσεις που δεν ήταν δικές της». Ενώ σημείωσε πως ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός, οι αποφάσεις υπογράμμισε είναι πολιτικές.

Όσον αφορά τη δήλωση Κοτανίδου, για κόπωση των επιστημόνων της επιτροπής, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Όπως είπε, η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Δήλωσε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως επιστράτευση όλων των μέσων δηλαδή ιδιωτικές και στρατιωτικές κλινικές ακόμη και έκτακτες. Εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει την κορύφωση.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις στη χώρα μας ο καθηγητής επισήμανε ότι έχει επικρατήσει η βρετανική. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν και βιώνουν αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες, όπως είπε, είναι ότι είναι πιο μεταδοτικός. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να έχει και σοβαρότερες συνέπειες, όπως μεγαλύτερη νοσηρότητα ακόμη και θνησιμότητα.

Η μεγάλη ελπίδα όπως είπε είναι ο εμβολιασμός. Υπογράμμισε δε ότι όσα ακούγονται για διάφορα εμβόλια, δεν πρέπει να απαξιώνουν την αποτελεσματικότητα τους.