παλλήνη-η-ελ-ασ-εντόπισε-βιτρίνα-κλε-466583
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.09.2022 | 18:20

Παλλήνη: Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε «βιτρίνα» κλεμμένων αυτοκινήτων

Απομεινάρια από αυτοκίνητα, στοιβαγμένα το ένα δίπλα στ’ άλλο αγνώστου προέλευσης, χωρίς στοιχεία, πινακίδες, χωρίς κανένα μηχανικό ή άλλο εξάρτημα, συγκεντρωμένα μέσα σε αχαρτογράφητη μάντρα στην Παλλήνη.

Είναι οι εικόνες από τον χώρο μιας επιχείρησης που λειτουργούσε ως η «βιτρίνα» μιας σπείρας κλεμμένων οχημάτων και τελικά έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.

Κομμάτια θα κατέληγε το αυτοκίνητο μιας γυναίκας, αν δεν είχε προλάβει να λάβει τα μέτρα της. Η ταραχή της όμως ήταν δεδομένη όταν ξαφνικά πήρε ένα SMS που την ειδοποιούσε ότι είχε πέσει θύμα κλοπής.

«Είσαι στη δουλειά σου, δέχεσαι μήνυμα στο κινητό σου από το GPS ότι κάποιος σου έκλεψε το αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Ποια είναι η πρώτη σου αντίδραση; Ταράζομαι, τρέμω ολόκληρη. Σκέφτομαι αμέσως όμως, ότι μπορώ να στείλω εντολή στο GPS να σβήσει η μηχανή, το κάνω και ελπίζω να πετύχει».

Τους «έδωσε» το GPS

Η μέθοδος της σπείρας ήταν απλή. Όπως συνήθιζαν, έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από το Παγκράτι. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμένη. Θα κατέληγε στη μάντρα για να αποσυναρμολογηθεί και να πουληθεί ως ανταλλακτικά.

Μόνο που το GPS που είχε βάλει η ιδιοκτήτρια, ήταν αυτό που τους πρόδωσε.

Σύμφωνα με τη διαδρομή του κλεμμένου αυτοκινήτου, από το GPS διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε στη μάντρα λίγες ώρες μετά την κλοπή. Η ιδιοκτήτριά του έφτασε και έβλεπε με τα μάτια της τα μέλη της σπείρας να αποσυναρμολογούν το αυτοκίνητό της, ξεκινώντας από τις πόρτες.

Το εντυπωσιακό που διαπιστώθηκε στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας χρησιμοποιούσαν κλειδιά – κλώνους των αυτοκινήτων που έκλεβαν, με συνέπεια να τα ανοίγουν δίχως να χρειάζεται να τα παραβιάσουν.

Τον «άφησε» στη μέση του δρόμου

Στην περίπτωση της Πατρίτσια στην Κηφισιά, το GPS την ενημέρωνε ότι 100 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν στη δουλειά της, σε πραγματικό χρόνο, μέσω των γραπτών μηνυμάτων στο κινητό της, κάποιος της έκλεψε το αυτοκίνητο.

Χωρίς να χάσει τη ψυχραιμία της, αποφάσισε να τον καταδιώξει.

Η καταδίωξη συνεχίζεται. Λίγα μέτρα πιο κάτω, η ιδιοκτήτρια βλέπει το όχημά της ακινητοποιημένο στη μέση του δρόμου. Η εξ αποστάσεως εντολή μέσω του GPS να σβήσει η μηχανή του αυτοκινήτου ενεργοποιήθηκε.

«Το αυτοκίνητο ήταν στην ανηφόρα, στην άκρη του δρόμου, σταματημένο. Τον είδαν τον δράστη και μάλιστα τράβηξαν και βίντεο. Βγήκε από το αυτοκίνητο και μπήκε σε ένα άλλο Smart που προπορευόταν και προφανώς ήταν συνεργός του».

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα μέλη της σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα, τα αποσυναρμολογούσε και στη συνέχεια πωλούσε ως ανταλλακτικά τα εξαρτήματα, είχαν στήσει μία άκρως κερδοφόρα κομπίνα πίσω από την καλοστημένη επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, που φαινόταν να λειτουργεί καθόλα νόμιμα.