συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-φλόγες-στην-η-522686
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.08.2018 | 10:38

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία -Τι λένε δήμαρχος & Περιφερειάρχης (φωτο)

Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία. Μετά τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στο χωριό Δαφνιώτισσα, εμφανίστηκε και δεύτερο μέτωπο μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη.

Μετά την ολονύχτια μάχη η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται μέχρι αυτή την στιγμή κατοικίες. Σύμμαχος είναι ο καιρός, καθώς δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο μέτωπο που κατακαίει δασική έκταση κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα, επιχειρούν 30 οχήματα με 90 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα.

Στο μεταξύ μια ακόμη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη, η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «δείχνει να ελέγχεται, αντίθετα με την περιοχή της Δαφνιώτισας όπου είχαμε τέσσερις εστίες φωτιάς να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα».

Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ πολύτιμη ήταν το απόγευμα της Δευτέρας η συμβολή των εναέριων μέσων ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

Ταυτόχρονα, κλειστός παραμένει ο δρόμος προς το χωριό Ανάληψη, ενώ το μοναστήρι της Αναλήψεως δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, έως ώρας, εκτός αν η φορά που έχει ο άνεμος αλλάξει κατεύθυνση.

Απομακρύνθηκαν οι ευπαθείς ομάδες

Στο χωριό Δαφνιώτισσα, η Πυροσβεστική είχε εισηγηθεί νωρίτερα προληπτική απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων, με τον δήμαρχο της περιοχής να επιβεβαιώνει τη μερική εκκένωση, σημειώνοντας παράλληλα πως το χωριό δεν κινδυνεύει, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει αντίθετη φορά.

«Κύριο μέλημά μας είναι η φωτιά που καίει σε δασική έκταση να μην απειλήσει την κατοικημένη περιοχή. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής» είπε.

Για εμπρησμό μιλούν οι τοπικοί φορείς

Το σενάριο του εμπρησμού προκρίνουν ως επικρατέστερο οι τοπικοί φορείς, σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι οποίοι εκφράζουν ερωτήματα για το γεγονός πως το νέο μέτωπο ξέσπασε σε κοντινή απόσταση από το πρώτο.

Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως και πέρσι, την ίδια εποχή, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, «είναι ένα δάσος που δεν είχε καεί στις πυρκαγιές του 2007».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι βρίσκεται  είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας από τους οποίους έχει ζητήσει περεταίρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.