oυρές-στα-λιμάνια-από-τους-αδειούχους-τ-932261
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.08.2021 | 08:30

Oυρές στα λιμάνια από τους αδειούχους του Αυγούστου -Τι ισχύει για την επιστροφή

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για τον Δεκαπενταύγουστο με αποτέλεσμα επιβάτες και αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές στο λιμάνι του Πειραιά.

Για να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι επιβάτες χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών ή πιστοποιητικό νόσησης.

Όταν επιστρέψουν οι αδειούχοι στην Αθήνα οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Διαδικασία επιβίβασης στα πλοία

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Με υποχρεωτικό self test θα γίνεται η επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν σχετικά με τα ταξίδια με πλοίο.

Συγκεκριμένα, κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του για την επιστροφή από νησιά σε λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας ένα από τα ακόλουθα έγγραφα: α) αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, β) αρνητικό rapid test 48 ωρών, γ) αρνητικό self test 24 ωρών, δ) πιστοποιητικό νόσησης ή ε) πιστοποιητικό εμβολιασμού.