ote-δραστική-περιστολή-δαπανών-για-να-πε-763972
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2020 | 15:02

OTE: Δραστική περιστολή δαπανών για να πετύχει τους στόχους του 2020

Αντέχουν τα δίκτυα στην αυξημένη κίνηση λόγω κορωνοϊού με την αύξηση της χρήσης λόγω της παραμονής στο σπίτι να είναι εντυπωσιακή, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο μετασχηματισμό και το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ, που συνεχίζουν με βάση τον αρχικό προγραμματισμό στις αρχές του έτους, έστω κι αν, λόγω της καραντίνας, πλάνα σε σχέση με εργασίες που απαιτούνται μπορεί να πάνε 2-3 μήνες πίσω. Επιπλέον, η τυχόν μείωση εσόδων του ομίλου λόγω της πανδημίας όπως π.χ. στο κομμάτι του roaming λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης θα αντισταθμιστεί από τον όμιλο με την αντίστοιχη μείωση των δαπανών σε τομείς μη νευραλγικούς και σε καμία περίπτωση «για τους ανθρώπους μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου.

Σε σχέση με την αυξημένη χρήση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις νέες συνθήκες λόγω κορωνοϊού τα δίκτυα αντέχουν λόγω των μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές, των επεκτάσεων δικτύου που έγιναν άμεσα και όταν χρειάστηκε, των αυτοματοποιημένων διαδικασιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η αλλαγή στην καθημερινότητα αποτυπώνεται στα νούμερα: Στην σταθερή υπάρχει αύξηση κατά 50% στην ημερήσια κίνηση δεδομένων, η οποία παραμένει πολύ ψηλά, με μεγαλύτερη την κίνηση σε υπηρεσίες διασκέδασης. Στην κίνηση φωνής επίσης παρατηρείται αύξηση κατά 45%.

Στην κινητή παρατηρείται αύξηση ως προς την κίνηση δεδομένων στο +90% και στον +10% στην φωνή. Πιο δημοφιλείς είναι, όπως είναι φυσικό, οι εφαρμογές video streaming, ενώ σε χάρτες και πλοήγηση επίσης είναι τεράστια η μείωση, λόγω της παραμονής στο σπίτι. Δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η κίνηση από την τηλεεκπαίδευση στην κινητή παρά το γεγονός ότι υπάρχει η διευκόλυνση από πλευράς των παρόχων στο θέμα της πρόσβασης (σ.σ. είναι λίγα τα νοικοκυριά που δεν έχουν σταθερή σύνδεση). Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί και διπλασιασμός τηλεθέασης Cosmote TV. Επίσης, τα αιτήματα αναβάθμισης των ταχυτήτων έχουν αυθξηθεί σε ποσοστό 20- 30%.

Πέραν της χρήσης των δικτύων ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στο θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα: «Προφανώς επιπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις όπως και στον ΟΤΕ. Σε μία γενική εικόνα, τις πρώτες ημέρες της καραντίνας υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών, ωστόσο η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιείται γιατί οι καταναλωτές προσαρμόζονται». Σημαντική ως προς το τελευταίο ήταν η εξειδικευμένη εφαρμογή της COSMΟΤΕ, την οποία έχουν ‘’κατεβάσει’’ 300 χιλ συνδρομητές τον τελευταίο μήνα με τους χρήστες να φτάνουν πλέον τα 3,2 εκατομμύρια. «Είναι λογική η μείωση πωλήσεων στα καταστήματα, ωστόσο υπάρχει στρφοή στα digital κανάλια. Καταγράφεται, επίσης, 100% αύξηση στις online ανανεώσεις συμβολαίων σταθερής και κινητής σε σχέση με τον Φεβρουάριο».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ εξήρε και τη συνεισφορά των ίδιων των ανθρώπων του Οργανισμού όπου ποσοστό 80% ή 13.000 εργαζόμενοι εφαρμόζουν την τηλεεργασία. «Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο τηλεργασίας σε όγκο και πολυπλοκότητα».

Εσοδα κι επενδύσεις

Για το κομμάτι των εσόδων ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι θα υπάρξουν φέτος απώλειες λόγω roaming και πτώσης του τουρισμού: «Η τουριστική κίνηση ήταν μεγάλη, δυστυχώς φέτος δε θα την έχουμε και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα έσοδα από αυτόν τον τομέα. Είναι ένα ποσοστό στα έσοδα αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να είναι μεγάλες οι επιπτώσεις».

Παράλληλα, πολλοί εκτιμούν ότι επειδή ο κόσμος χρησιμοποιεί τα δίκτυα θα αυξηθούν και τα έσοδα των εταιρειών. «Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική γιατί ο κόσμος μένει σπίτι και δε χρησιμοποιεί την κινητή, χρησιμοποιώντας από την άλλη πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων σχεδιάζουμε παράλληλα και μείωση των εξόδων σε όλες τις δαπάνες, εκτός από τους ανθρώπους μας».

Επιπλέον, όσον αφορά τις επενδύσεις σε σταθερή και κινητή «δεν έχουμε προγραμματίσει αλλαγές στα τριετή πλάνα. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να υπάρξει είναι να καθυστερήσει για 2-3 μήνες η υλοποίηση των πλάνων γιατί δεν έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων για το 5g. Mε το που θα αρθούν οι περιορισμοί θα προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες. Είχαμε προγραμματίσει από τον Απρίλιο- Μαϊο να ξεκινήσει αυτή η αναβάθμιση. Το ίδιο και με τις οπτικές ίνες- έχει σταματήσει η ανάπτυξη των οπτικών ινών και με το που θα αρθούν οι περιορισμοί θα επανεκκκινήσουμε. Οι ρυθμοί των έργων έχουν επιβραδυνθεί- δεν έχουν σταματήσει εντελώς τα έργα. Επομένως ούτε οι επενδύσεις είναι υπό αναθεώρηση».

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ότι η μειωμένη δραστηριότητα στη φωνή της κινητής και στο roaming «θα αντισταθμιστούν με μείωση των εξόδων άρα τα EBITDΑ θα παραμείνουν στα επίπεδα που είχαμε στοχεύσει. Οσον αφορά το μετασχηματισμό με τις νέες θυγατρικές, ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει, πρόκειται για το στρατηγικό πλάνο που είχαμε θέσει και είχαμε ανακοινώσει στην αρχή της χρονιάς».