όταν-ο-τζινόμπιλι-έφτασε-μια-ανάσα-από-525472
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2018 | 12:57

Όταν ο Τζινόμπιλι έφτασε μια ανάσα από τον Ολυμπιακό

Στα ευρωπαϊκά παρκέ ο Τζινόμπιλι έγινε ευρέως γνωστός με την Κίντερ Μπολόνια, με την οποία κατέκτησε την Ευρωλίγκα της ULEB το 2001, ενώ το 2002 ο Παναθηναϊκός τον ανάγκασε να ηττηθεί στον τελικό της Μπολόνια και η συνέχεια είναι ακόμα πιο γνωστή, αφού με τους Σπερς έγραψε ιστορία, με τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή ΝΒΑ.

Εμείς όμως θα σας γυρίσουμε πίσω, στο 2000, πριν συμβούν όλα αυτά, όταν παραλίγο να… συμβεί η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό!

AdTech Ad

Εκείνο το καλοκαίρι είχε αναλάβει τα ηνία των Πειραιωτών ο Ηλίας Ζούρος, διαδεχόμενος τον Γιάννη Ιωαννίδη μετά τη δεύτερη θητεία του και ένας εκ των παικτών που είχε… κυκλώσει στο μπλοκάκι του, ήταν ο 23χρονος τότε Αργεντινός που αγωνιζόταν στην Ιταλία με την Ρέτζιο Καλάμπρια.

Ο Τζινόμπιλι μετά την αρχή της καριέρας του στην πατρίδα του, το 1998 είχε μετακομίσει στην Ιταλία κι έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με την Ρέτζιο Καλάμπρια, με την οποία μάλιστα μετρούσε 17,9 πόντους ανά αγώνα στην Legabasket, την οποία έφτασε ως τα προημιτελικά των playoffs.

Η περίπτωση του Αργεντινού ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από την πρόταση του Ηλία Ζούρου, με το πλεονέκτημα να είναι και το ιταλικό διαβατήριο που κατείχε ο παίκτης.

Κατά δήλωση και του ίδιου του παίκτη, την οποία είχε κάνει στους Ελληνες απεσταλμένους το 2009, όταν ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί στις ΗΠΑ για φιλικό με τους Σπερς, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν συμφωνήσει με την Ρέτζιο Καλάμπρια για την μεταγραφή, ενώ τα είχαν βρει σε όλα μαζί του για να γίνει κάτοικος λιμανιού.

“Δεν έχω μετανιώσει που δεν έπαιξα για τον Ολυμπιακό, γιατί η εμπειρία μου στην Κίντερ ήταν εκπληκτική. Παρόλα αυτά εκείνη η απόφαση ήταν η πιο δύσκολη απόφαση στην καριέρα μου. Ημουν τόσο μπερδεμένος. Και οι δύο προσφορές ήταν εκπληκτικές, προέρχονταν από δύο ομάδες που σίγουρα ανήκαν στην κορυφαία πεντάδα της Ευρώπης. Στο τέλος επέλεξα την Μπολόνια. Ο κόσμος, όμως, δεν γνωρίζει πόσο κοντά έφτασα στον Ολυμπιακό. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχα πει «ναι», αλλά τότε άλλαξαν κάτι οι Ερυθρόλευκοι, το ποσό της εξαγοράς του συμβολαίου μου από ομάδα του ΝΒΑ. Ο τελικός μου στόχος ήταν να διακριθώ στο ΝΒΑ” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2009 για όσα έγιναν το 2000.

Η μεταγραφή όμως δεν έγινε ποτέ, εξαιτίας του buy-out για το ΝΒΑ που ζητούσε ο Τζινόμπιλι και εν τέλει δεν δέχθηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης, σκεπτόμενος πως δεν ήθελε να χάσει από την επόμενη χρονιά κιόλας τον παίκτη, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι (1999) είχε επιλεγεί στο draft (Νο57) από τους Σπερς.

Η Κίντερ Μπολόνια, η οποία στο μεταξύ δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει τον μεγάλο μεταγραφικό της πόθο, Αντρέα Μενεγκίν, που πήγε στην μεγάλη αντίπαλο, Τιμσίστεμ από τη Βαρέζε, στράφηκε στον Τζινόμπιλι και του κατέθεσε την ίδια ακριβώς προσφορά με αυτή του Ολυμπιακού, αλλά με χαμηλότερο buy-out για το ΝΒΑ (500.000 δολάρια, αντί για 750.000 που ήταν στην “ερυθρόλευκη” πρόταση).

Ο Αργεντινός λέγεται πως επειδή είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό ζήτησε από τους Πειραιώτες να κατεβάσουν κι αυτοί το ποσό στις 500.000 για να έρθει στην Ελλάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης είπε “όχι” κι όλα τελείωσαν.

Ο Τζινόμπιλι υπέγραψε στην Κίντερ (νυν Βίρτους), αρχίζοντας να γράφει τις χρυσές σελίδες του, πριν το 2002 κάνει το ταξίδι για τους Σπερς και το ΝΒΑ, ενώ ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το τριπλ κράουν του 1997, χωρίς όμως η δεύτερη θητεία του να έχει αντίστοιχη εξέλιξη στο λιμάνι.

Πηγή: www.eurohoops.net/el