όταν-η-νδ-εξέλεγε-αντιπρόεδρο-της-οννε-838393
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.11.2020 | 09:01

Όταν η ΝΔ εξέλεγε αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ τον δράστη επίθεσης στον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ

Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ειδικού σώματος της αστυνομίας για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έλεγχο της εισόδου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα σε πανεπιστημιακούς χώρας, με αφορμή τις εικόνες τραμπουκισμού του πρύτανη του ΟΠΑ. Ωστόσο, στα κυβερνητικά έδρανα κάθεται σήμερα ένας βουλευτής ο οποίος ως επικεφαλής φοιτητικής ομάδας της ΔΑΠ το 2003 επιτέθηκε με πυροσβεστήρα στον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά για να πάρουν έγγραφα που τους αφορούσαν, ενώ λίγα χρόνια ο ίδιος εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, και λίγο αργότερα αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, πριν τελικά βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά του Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τον λακωνικό τίτλο «Φοιτητές κατά πρύτανη στον Πειραιά» είχε καλύψει δημοσιογραφικά η εφημερίδα της Καθημερινής το «θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστές φοιτητές – εισβολείς και θύμα τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά» πίσω στον μακρινό Σεπτέμβριο του 2003, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Στη συνέχεια, ο τότε πρύτανης, Βασίλειος Μπένος, «ύστερα από προκλητική ενέργεια μικρής ομάδας φοιτητών, που έσπειραν τον πανικό ανοίγοντας πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα να γεμίσει πτέρυγα του ιδρύματος με διοξείδιο του άνθρακα» διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα, «τα νεαρά άτομα, που φέρονται ως μέλη της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, έχοντας στόχο να διακόψουν κλειστή συνεδρίαση του ιδρύματος για την εκλογή ενός διδάσκοντα σε θέση λέκτορα, προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα. Αφού δεν τα κατάφεραν, άνοιξαν απ’ έξω από την αίθουσα τους πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα (περιέχεται στους πυροσβεστήρες) το οποίο πέρασε και μέσα στην αίθουσα».

Ακόμα, το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας για το περιστατικό, που σημειώθηκε επί κυβερνήσεως Σημίτη και υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, ανέφερε πως «οι φοιτητές, που αναγνωρίστηκαν από παρισταμένους καθηγητές, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, και στο παρελθόν επεισόδια στο ίδρυμα και κατατάσσονται στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, αφού βρίσκονται ήδη στο 6ο – 7ο έτος φοίτησης στο ίδρυμα».

Παρότι ήταν γνωστή η ταυτότητά τους ως μέλη της ΔΑΠ, η ίδια εφημερίδα έσπευδε τότε να παρουσιάσει «αποστάσεις» μεταξύ των δραστών και της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «οι φοιτητές αυτοί παρουσιάζονται στο ίδρυμα ότι ανήκουν στη ΔΑΠ -ΝΔΦΚ», συμπληρώνοντας ωστόσο πως ο τότε πρόεδρος της οργάνωσης και σημερινός δήμαρχος Γλυφάδας, Γεώργιος Παπανικολάου, «στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά» και δήλωνε πως «οι εν λόγω δύο φοιτητές εκπροσωπούσαν στο παρελθόν τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο ίδρυμα, αλλά η παράταξη πλέον δεν τους αναγνωρίζει».

Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν διαφορετική, καθώς λίγα χρόνια αργότερα, σε ρεπορτάζ για τις κομματικές διεργασίες και ανταγωνισμούς στη Νέα Δημοκρατία, η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευε ακόμα και το αντίτυπο της απόφασης της διαγραφής του από την ΔΑΠ, καθώς και την λαμπρή συνέχεια που του επεφύλαξε το κόμμα.

Ο Κώστας Κατσαφάδος επέστρεψε «νικητής» στη Νέα Δημοκρατία, αφού τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση στον πρύτανη και τη διαγραφή του από τη ΔΑΠ, το 2007 θα εκλεγόταν αρχικά γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ μέχρι το 2010, χρονιά κατά την οποία αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο της ΟΝΕΕΔ. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, την περίοδο του 2006-2007 υπηρξε «επιστημονικός συνεργάτης στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης» επί υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, και στη συνέχεια επιστημονικός σύμβουλος στη Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών την περίοδο 2007-2009, επί υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Αλογοσκούφη, στο παρά ένα της οικονομικής κρίσης. Το 2002 εξελέξη δημοτικός σύμβουλος στο Κερατσίνι με υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, το 2006 νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών – Πειραιώς με τον συνδυασμό του γαλάζιου Ντινόπουλου, ενώ από το 2012 εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως και η Καθημερινή, έτσι και το Βήμα επέλεξε έναν ανάλαφρο τόνο για να αναφερθεί στο παρελθόν του Κ. Κατσαφάδου, κάνοντας το 2008 λόγο για «εκρηκτικό χαρακτήρα» σε κείμενο με τίτλο «Έδειρε τον πρύτανη, κέρδισε τον… Ντινόπουλο», μετά την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, και την συμπερίληψή του στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων Πειραιά, στον συνδυασμό του Αργύρη Ντινόπουλου.

«Παρ’ ότι ο πτυχιούχος οικονομικών από τον Πειραιά, είναι κατηγορούμενος για απρόκλητη επίθεση σε βάρος του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Β. Μπένου» έγραφε το δημοσίευμα, περιγράφοντας και αυτό το χρονικό της επίθεσης στον πρύτανη:

«Επικεφαλής μιας πενταμελούς σκληροπυρηνικής ομάδας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο κ. Κατσαφάδος επιχείρησε να μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου. Μόλις και μετά βίας ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τη βοήθεια ορισμένων καθηγητών, κατάφερε να κρατήσει κλειστή την πόρτα της αίθουσας, την οποία επιχειρούσε να παραβιάσει η ομάδα των “γαλάζιων παιδιών”. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική όταν μέσα από τη χαραμάδα της μισάνοιχτης πόρτας οι επιτιθέμενοι ψέκασαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου με τον πυροσβεστήρα που βρήκαν στην είσοδο του Πρυτανικού Συμβουλίου! Λίγο αργότερα ο κ. Μπένος λύγιζε από τα σύννεφα καπνού και η ομάδα των ΔΑΠιτών εισερχόταν θριαμβευτικά στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου» έγραφε σχετικά η εφημερίδα.

Για «μεταπτυχιακά φαντάσματα» η επίθεση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τη δίκη που θα ακολουθούσε το 2005, της οποίας τα ίχνη στον διαδικτυακό Τύπο αγνοούνται, προκύπτουν πληροφορίες τόσο για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της επίθεσης, όσο και για τα αίτια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Στο σκαμνί γιος υφυπουργού», στο περιστατικό της επίθεσης στον πρύτανη Μπένο δεν πρωταγωνιστούσε μόνο ο Κ. Κατσαφάδος, αλλά και ο υιός του τότε υφυπουργού Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Ν. Σκανδαλάκης. Οι δύο, μαζί με τους Π. Φλέσουρας, X. Πολατσίδης, B. Φωτεινόπουλος, A. Λωσταράκος και Θ. Αλεξόπουλος, αντιμετώπισαν κατηγορητήριο για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, παράνομη βία και διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατ’ εξακολούθηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο να δικαστούν τον Φεβρουάριο του 2006.

Όπως ανέφερε τότε το δημοσίευμα, οι κατηγορούμενοι για σειρά παράνομων πράξεων που φέρονται να έλαβαν χώρα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2003, «προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκλογή επίκουρου καθηγητή και να υφαρπάξουν από το γραφείο του πρύτανη έγγραφα που φέρονταν ως τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών, τους οποίους ο πρύτανης είχε αρνηθεί να υπογράψει κάνοντας λόγο για “μεταπτυχιακό-φάντασμα”».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα ακόμα περιστατικό στο οποίο φέρονται οι παραπάνω να ενεπλάκησαν, όταν τον Ιούλιο του ίδιου έτους ματαίωσαν ακόμα μία συνεδρίαση για εκλογή επίκουρου καθηγητή, ενώ τον προηγούμενο Ιούνιο, τέσσερις εξ αυτών «έκαναν κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη με το πρόσχημα κάποιου φοιτητικού αιτήματος, προκειμένου να τον πιέσουν να τους δώσει σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών τίτλων τους οποίους ο πρύτανης δεν υπέγραφε υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν συγκροτηθεί νομίμως». Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα πως την επόμενη ημέρα διαπιστώνθηκε πως τα συρτάρια του γραφείου είχαν παραβιαστεί, μεταφέροντας πως μέρος του κατηγορητηρίου πως «χωρίς να πετύχουν τον σκοπό τους, καθώς ο παθών κρατούσε τους τίτλους σε ιδιωτικό χώρο φύλαξης».

Το δημοσίευμα φιλοξενούσε τότε στο ίδιο ρεπορτάζ και την πληροφορία πως εκείνη την εποχή η δικαιοσύνη ερευνούσε «τη συμμετοχή φοιτητών του ιδίου Πανεπιστημίου, αλλά και ενός καθηγητή σε υπόθεση μίζας από τα κονδύλια στέγασης των φοιτητών του Ιδρύματος! Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες ότι φοιτητές και καθηγητής είχαν συμφωνήσει με ξενοδόχο της πόλης, ο οποίος εισέπραττε από το Πανεπιστήμιο χρήματα για να στεγάζει φοιτητές, να τους δίνει μίζα των χρημάτων αυτών προκειμένου εκείνοι να εμφανίζουν ότι στεγάζονται φοιτητές οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έμεναν στο ξενοδοχείο! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μίζα έφτασε στο ποσό

των… 80 εκατ. δραχμών συνολικά, ενώ έρευνα για το θέμα αυτό έχει κάνει και το ΣΔΟΕ».

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του πρύτανη Μπένου, με την οποία κατέληγε το ρεπορτάζ:

«Χρόνια τώρα το πολύτιμο δημοκρατικό κεκτημένο της φοιτητικής συμμετοχής εκφυλίζεται στα χέρια επαγγελματιών συνδικαλιστών του φοιτητικού κινήματος. Το φαινόμενο υποθάλπουν ή απλώς το ανέχονται ομάδες καθηγητών που ενδιαφέρονται για την πανεπιστημιακή πολιτική και τον έλεγχο εκλεκτορικών Σωμάτων.

Τα παιχνίδια πανεπιστημιακής ισχύος οδηγούν στην πιο απροκάλυπτη συναλλαγή. Προαγωγή μαθημάτων με “λευκές κόλλες”. Ανεμπόδιστη πρόσβαση συνδικαλιστών φοιτητών σε μεταπτυχιακά με σκανδαλώδεις διαδικασίες. Δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για νεώτερα μέλη ΔΕΠ με εκβιαστικό δέλεαρ την προαγωγή τους.

Στα υπομνήματα που έχω καταθέσει στις δικαστικές αρχές, έχω καταγγείλει παρόμοια γεγονότα, καθώς και βορβορώδεις σχέσεις καθηγητή του Πανεπιστημίου και φοιτητών που επιτύγχαναν – με εκβιασμούς και απειλές – συναλλαγή με επιχείρηση υπηρεσιών στέγασης για τους φοιτητές, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ».

πηγή: thepressproject.gr