οργασμός-πέντε-λόγοι-που-οι-γυναίκες-δ-459682
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.08.2020 | 16:42

Οργασμός: Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν φτάνουν στην κορύφωση

Οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στο χώρο εργασίας ή στην κοινωνική ζωή είναι κάτι που συχνά γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Σπάνια, όμως, ακούμε να γίνεται λόγος για την ανισότητα που επικρατεί και στο… κρεβάτι, με τους άνδρες να κατέχουν κι εκεί τα πρωτεία, τουλάχιστον όσον αφορά στην επίτευξη του οργασμού.

Πράγματι, σε μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, το 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών που βρίσκονταν σε σχέση δήλωσαν ότι συνήθως ή πάντα κορυφώνουν κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με μόλις το 65% των γυναικών.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι αυτό δεν ισχύει και για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, αφού το 86% αυτών ισχυρίζονται ότι έρχονται τακτικά σε οργασμό.

 Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν συχνούς και κανονικούς οργασμούς. Γιατί, όμως, δεν τους έχουν;

Δεν αρκεί μόνο η διείσδυση

Η έλλειψη κατανόησης των ανδρών γύρω από την κλειτοριδική διέγερση είναι εν μέρει υπεύθυνη για το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις όσον αφορά στην κορύφωση, σύμφωνα με την Amanda Major, σεξολόγο και επικεφαλής Κλινικών Πρακτικών στην φιλανθρωπική κοινότητα Relate.

«Ως κοινωνία, έχουμε την τάση να δίνουμε υπερβολική έμφαση στο διεισδυτικό σεξ, τη στιγμή που πολλές γυναίκες χρειάζονται τη διέγερση της κλειτορίδας για να έρθουν σε οργασμό, ο οποίος, τελικά, αποδεικνύεται δύσκολο να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της διείσδυσης», σχολιάζει σχετικά η Δρ. Major.

Το ερωτικό παιχνίδι απουσιάζει

Μπορεί να αποτελεί κλισέ, αλλά το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια παρακάμπτουν το ερωτικό παιχνίδι πριν από την σεξουαλική πράξη, αποτελεί πράγματι έναν από τους βασικούς λόγους ύπαρξης αυτής της διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δια του λόγου το αληθές, σε μια έρευνα που διεξήγαγε το βρετανικό site γνωριμιών Illicitencounters.com, το 74% των γυναικών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο λάθος των ανδρών στο κρεβάτι ήταν ότι προσπερνούσαν τα προκαταρκτικά για το λεγόμενο «κυρίως πιάτο».

«Από βιολογικής πλευράς, οι γυναίκες συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους άντρες για να διεγερθούν, γι ‘αυτό και το ερωτικό παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό», εξηγεί η Δρ. Major.

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική επαφή μπορεί να συνδέεται με πόνο και όχι με οργασμό, ενώ τα 3/4 των γυναικών παραδέχονται ότι έχουν αισθανθεί πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με έρευνα της Durex.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι μόνο το 1/5 θα σταματούσε τη σεξουαλική πράξη λόγω αυτού του πόνου. Αντιθέτως, οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στον σύντροφό τους (και στον οργασμό του) υπονομεύοντας τη δική τους ευχαρίστηση, με μία στις 10 να δηλώνει ότι έχει προσποιηθεί οργασμό, ενώ ένα 15% υποστήριξε ότι η εμπειρία αυτή τις έκανε να παροτρύνουν τον σύντροφό τους να επισπεύσει τον οργασμό του.

Οι γυναίκες δεν ζητούν αυτό που θέλουν

«Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν αυτό που θέλουν ή δίνουν μεγάλη έμφαση στην ικανοποίηση του συντρόφου τους», εξηγεί η Δρ. Major. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδικός συνιστά στις γυναίκες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το σώμα τους και τι λειτουργεί γι’ αυτές είτε μέσω του αυνανισμού είτε μέσω της αισθησιακής εξερεύνησης και στη συνέχεια να δείξουν στον σύντροφό τους τι τους αρέσει.

Η Sarah Berry, σεξολόγος και σύμβουλος σχέσεων, συμφωνεί ότι ο οργασμός είναι μια διαδικασία αμφίδρομη. «Δεν είναι μόνο θέμα του άνδρα να “προσφέρει” στη σύντροφό του έναν οργασμό. Είναι και θέμα της γυναίκας να συνεργαστεί μαζί του ώστε να έρθει η κορύφωση. Ίσως θα ήταν καλό η γυναίκα που δυσκολεύεται να έρθει σε οργασμό να δείξει στον σύντροφό της πώς της αρέσει να την αγγίζουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ιδέα του σεξ σταματά όταν ο άνδρας έρχεται σε οργασμό

«Το σεξ δεν χρειάζεται να τελειώσει όταν ο άνδρας εκσπερματίζει», λέει η Δρ. Berry. Είναι πολλοί, όμως, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που πιστεύουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. «Οι ετεροφυλόφιλοι έχουν “μάθει” να σταματούν τη σεξουαλική πράξη όταν ο άνδρας έρχεται σε οργασμό. Έχει να κάνει με το πώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το σεξ στις διάφορες απεικονίσεις του, από τις κανονικές, δημοφιλείς ταινίες του σινεμά μέχρι το πορνό».

Πώς θα κλείσει το χάσμα;

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζουμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν έρχονται σε οργασμό, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές.

  • Ασκήσεις Kegel: «Εστιάστε στη σύσφιξη του πυελικού εδάφους χρησιμοποιώντας ασκήσεις Kegel. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενδυναμώσετε τους μύες που εμπλέκονται στη σεξουαλική δραστηριότητα και να επεκτείνετε, έτσι, τους οργασμούς σας. Κάνοντας καθημερινά ασκήσεις Kegel θα δημιουργήσετε μια πιο ισχυρή αίσθηση κατά τη διάρκεια της διέγερσης, ένα στενότερο κολπικό κανάλι και μεγαλύτερους, καλύτερους και πιο εκτενείς οργασμούς».
  • Χρήση sex toys
  • Περισσότερο ερωτικό παιχνίδι. Εξάλλου, η… χαρά είναι στο ταξίδι.