οργανωμένο-έγκλημα-αιματηρό-ξεκαθάρ-863719
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.06.2021 | 07:30

Οργανωμένο έγκλημα: Αιματηρό ξεκαθάρισμα με φόντο τη μείωση της “πίτας” -Γιατί καταργήθηκαν τα “γεωγραφικά όρια”

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο δράσης των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, φαίνεται πως έχει επιφέρει η πανδημία και τα lockdown. Τα κλειστά μαγαζιά λόγω του κορονοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των συμμοριών και κατά συνέπεια να ξεσπάσει ένα μεγάλο “ξεκαθάρισμα” για τις συνεργασίες και την επέκταση δράσης τους, όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας. “Όσο λιγότερα τα μαγαζιά λόγω της πανδημίας, τόσο λιγότερα είναι τα έσοδα και άρα τόσο λιγότερες θα πρέπει να είναι οι ομάδες που θα μείνουν”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, προσπαθώντας να εξηγήσουν τις διαδοχικές εκτελέσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, εξαιτίας της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι έχουν καταργηθεί πλέον και τα γεωγραφικά όρια για τις ομάδες που δρουν στην Αττική. Στο παρελθόν, όπως εκτιμάται, το λεκανοπέδιο είχε χωριστεί σε “Βόρειους”, “Νότιους” και όσους δρούσαν στο κέντρο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, οι αστυνομικοί φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης αυτός δεν ισχύει πλέον και ότι πέντε είναι πια οι μεγάλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που δρουν στην Αττική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σκληρός τους πυρήνας αποτελείται από 10 έως 15 άτομα, ενώ υπάρχουν και υποομάδες με τις οποίες συνεργάζονται. Επιπλέον, εκτιμούν ότι υπάρχει διαχωρισμός ως προς το “αντικείμενο”, δηλαδή οι πέντε μεγάλες ομάδες ασχολούνται με την προστασία των νυχτερινών καταστημάτων, ενώ οι υποομάδες κυρίως με τα ναρκωτικά και με την εκμετάλλευση γυναικών. Το “μαύρο” χρήμα στη συνέχεια “ξεπλένεται” σε νομοφανείς δραστηριότητες.

 Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται σε φάση “εκκαθαρίσεων” για τη μοιρασιά της πίτας. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, υπάρχουν επί της ουσίας τέσσερις αρχηγοί σε αυτές τις συμμορίες και είναι ενδεικτικό ότι σε βάρος των τριών εξ’ αυτών έχουν εκτελεστεί αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου, το 2018 και το 2019. Ακολουθούν 19 υπαρχηγοί.
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με φόντο τις τελευταίες εκτελέσεις σε Σεπόλια και Βάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, αποφασίστηκε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.. Σε αυτή τη σύσκεψη συμμετείχαν επιτελικοί αξιωματικοί και αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τόσο από το τμήμα εκβιαστών, το τμήμα ληστειών, το τμήμα ανθρωποκτονιών όσο και από το τμήμα ναρκωτικών και τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Πηγές αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών αυτών, ώστε να αξιοποιούνται πιο γρήγορα οι πληροφορίες και να γίνονται πιο συντονισμένα οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να υπάρχουν πιο άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα.

 Οι έρευνες για την εκτέλεση του πυγμάχου

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των ερευνών για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του πυγμάχου, στη Βάρη, οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τάσος Μπερδέσης ήταν αρκετή ώρα στην περιοχή, αλλά δεν είχε μπει μέσα στο προπονητήριο και φαίνεται πως είχε επιλέξει πρώτα να τρέξει περιφερειακά έξω από το κτίριο, προκειμένου να κάνει προθέρμανση. Όταν όμως επέστρεψε στον χώρο στάθμευσης και πήγε να πάρει κάποια πράγματα που είχε αφήσει μέσα στο αυτοκίνητό του, στη θέση του συνοδηγού, τότε οι εκτελεστές βγήκαν την ευκαιρία να τον προσεγγίσουν και να τον γαζώσουν με 14 σφαίρες, εκ των οποίων οι 10 τον έπληξαν στο σώμα, σύμφωνα και με την ιατροδικαστική εξέταση.

Την ώρα της δολοφονίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στο σημείο βρίσκονταν δύο αθλούμενοι, οι οποίοι όμως δεν είχαν οπτική επαφή. Πληροφορίες αναφέρουν πως άκουσαν το “κροτάλισμα” από το καλάσνικοφ, αλλά στην αρχή θεώρησαν πως πρόκειται για το ποτιστικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τον χλοοτάπητα, στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανέβηκαν τα σκαλοπάτια και είδαν μπροστά τους, πεσμένο στο έδαφος και αιμόφυρτο, τον 39χρονο πυγμάχο και ενημέρωσαν τους αστυνομικούς.