ομιλος-ξυνή-κινδυνεύουν-να-βγουν-στο-δ-93092
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.09.2016 | 20:26

Ομιλος Ξυνή: Κινδυνεύουν να βγουν στο δρόμο 1.000 εργαζόμενοι – Απειλεί με προσφυγές

Σε «εσφαλμένη εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, που υιοθετούν εδώ και καιρό τις απόψεις ανταγωνιστικού Ομίλου», αποδίδει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας του ΙΕΚ Ξυνή και του Medriterranean College της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο υπουργός «δυστυχώς έπεσε θύμα παραπληροφόρησης». Το αποτέλεσμα είναι, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να ανακληθούν «οι άδειες λειτουργίας των σχολών του Ομίλου, που αριθμεί αισίως περί τους 270.000 απόφοιτους και προσφέρει άριστη εκπαίδευση σε χιλιάδες νέους ετησίως, και ουσιαστικά να οδηγήσει στην ανεργία χίλιους και πλέον εργαζόμενους». Αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στην ανακοίνωσή του ο Όμιλος Ξυνή υποστηρίζει ότι «στις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν αναφέρεται ως αιτιολογία για την ανάκληση η υπ’ αριθ. 973/2016 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία όμως ανακάλεσε τις άδειες λόγω πλημμελούς αιτιολογίας (δηλ. για παράλειψη της ίδιας της Διοίκησης, και δη του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία ο Όμιλος Ξυνή δεν έχει καμία ευθύνη) και παρέπεμψε το θέμα στη Διοίκηση προκειμένου να επανεκδοθούν αυτές με συμπληρωμένη αιτιολογία. Πλήθος ερωτηματικών, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται τη δικαστική αυτή απόφαση προκειμένου να ανακαλέσει τις άδειες, δεν συμμορφώνεται με το σκεπτικό της ώστε να συμπληρώσει την αιτιολογία τους και να τις επανεκδώσει».

Όσον αφορά την κατηγορία της  πλαστογραφίας, ο όμιλος κάνει λόγο για «δήθεν πλαστογραφία τριών ασφαλιστικών ενημεροτήτων, που μάλιστα αφορά σε άλλη, άσχετη επιχείρηση, και όχι στις εν λόγω σχολές, και βεβαίως ουδέποτε διεπράχθη» και κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι «με την απόφασή του αυτή, πέραν της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας, αφού η υπόθεση δεν έχει καν εκδικαστεί και βεβαίως τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν καταδικαστεί, παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται είχαν αποχωρήσει από τη διοίκηση των επιχειρήσεων αυτών πριν ακόμα εκδοθεί το βούλευμα, και επομένως δεν παραβιάζεται η διάταξη του νόμου η οποία δεν επιτρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση των ΙΕΚ και των Κολεγίων πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί δικαστικώς».

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή τέλος «απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να επιδείξουν την ευαισθησία τους για την τήρηση της νομιμότητας και την κοινωνική τους ευθύνη που ευαγγελίζονται, προκειμένου να συνεχίσει ο Όμιλος τη λειτουργία του και την άρτια προσφορά των εκπαιδευτικών του υπηρεσιών, και να διασφαλιστούν οι χίλιες και πλέον θέσεις εργασίας του προσωπικού του Ομίλου, και δηλώνει ότι οι ανακλητικές αυτές αποφάσεις θα καταπέσουν στα Δικαστήρια, εθνικά και Ευρωπαϊκά, όπου θα προσφύγει για την ανατροπή τους».