Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το Σάββατο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Στην εκλογή νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής προχωρά το Σάββατο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς έγινε δεκτή και τυπικά νωρίτερα σήμερα μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η παραίτηση του κ.Δημητρίου.

Με τον τρόπο αυτό, απορρίπτεται de facto το αίτημα που είχε υποβάλει ο κ.Δημήτριος στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκειμένου η παραίτησή του να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη φαναριώτικων ελιγμών, η Σύνοδος του Πατριαρχείου δίνει χρόνο για την εκλογή έως το Σάββατο, προκειμένου να ζητηθεί και η γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής, αλλά και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για το πρόσωπο του διαδόχου του κ.Δημητρίου.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς στο Σύνταγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη- να ζητείται, δηλαδή, η γνώμη των δύο οργάνων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα δύο όργανα μπορούν να εκφράσουν από μόνα τους τη γνώμη τους, εφόσον το επιθθυμούν. Σύμφωνα με τα ισχύοντα -που είχαν ακολουθηθεί βεβαίως τόσο κατά την εκλογή του κ.Δημητρίου, όσο και του προκατόχου του κ.Σπυρίδωνος, η εκλογή είχε γίνει με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη, πράγμα που βεβαίως θα γίνει και τώρα. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση ενδεχομένως δημιουργεί προηγούμενο, στη βάση ότι θα πρέπει και στο μέλλον να ζητείται η γνώμη. Πάντως, στην όποια περίπτωση, η έκφραση γνώμης δεν μπορεί να λειτουργήσει δεσμευτικά για το σώμα της Ιεράς Συνόδου που θα λάβει κατόπιν ψηφοφορίας την απόφαση για τον διάδοχο του κ.Δημητρίου. Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι τα δύο σώματα (Επαρχιακή Σύνοδος και Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο) θα γνωμοδοτήσουν υπέρ του ίδιου προσώπου, ενώ δεσμευτική για την Ιερά Σύνοδο δεν είναι καν η εισήγηση του Πατριάρχη, πολλώ δε μάλλον οι γνώμες που θα διατυπώσουν τα δύο εκκλησιαστικά όργανα.

Πάντως, με πρόσχημα την έλλειψη επαρκούς χρόνου για τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης ενδέχεται να επιδιωχθεί να γίνει παιχνίδι καθυστερήσεων που επιχειρήθηκε αρχικά με το αίτημα να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση του κ.Δημητρίου από 1ης Ιουνίου, στη βάση της μετάθεσης της εκλογής διαδόχου στη συνεδρίαση της Συνόδου τον Ιούνιο. Μια τέτοια μεθόδευση, ωστόσο, όπως τονίζεται, αφενός υποκρύπτει σκοπιμότητες, αφετέτου θα αποτελεί ουσιαστικά έλλειψη σεβασμού και θεσμικό ατόπημα, τόσο στο πρόσωπο του Πατριάρχη, όσο και προς το σώμα της Ιεράς Συνόδου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΕΚΛΟΓΗ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!