οι-τρεις-καταθέσεις-που-την-καίνε-τη-1005779
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.04.2022 | 07:57

Οι τρεις καταθέσεις που την “καίνε” τη Ρ. Πισπιρίγκου

Yπάρχουν και κάποιες καταθέσεις που “καίνε” την 33χρονη Ρ. Πισπιρίγκου.

Η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στην 9χρονη ήταν 6 mg/ml αίματος και μάλλον χορηγήθηκε ενδοφλέβια, όπως αναφέρει ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης και είναι ικανή, βάσει των κιλών του παιδιού και της κατάστασής του, να σκότωνε ελέφαντα. Πρόκειται για μία από τις καταθέσεις που “ξεκλείδωσε” την υπόθεση, μαζί με μιας νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο Παίδων και ενός καρδιοχειρουργού του Ωνασείου.

Ο κ. Μπουζιάνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του: “Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι: άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χρήση, 1-5 λεπτά μετά από ενδυμυική χρήση, 5-10 λεπτά ενδορινικά και 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη, είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί κτλ”.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμπτώματα που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν οι γιατροί.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της νοσηλεύτριας, στην οποία απευθύνθηκε η Πισπιρίγκου κατά τη νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων: “Λίγο πριν τις 14:30 της 29ης Ιανουαρίου 2022, ήμουν νοσηλεύτρια πρωινής βάρδιας. Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι δεν έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Όταν με πλησίασε μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα που δεν κατάλαβα τι έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό”.

Όσον αφορά τον καρδιοχειρουργό του Ωνασείου, τον θεράποντα γιατρό όταν το παιδί έφυγε από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και πήγε στην Αθήνα για να εξεταστούν τα προβλήματα στην καρδιά της.

“Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή, ουσιαστικά, έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου, οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής. Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρά βραδυκαρδία), που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρόλ’ αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές.