οι-εξελίξεις-με-τη-φάλαινα-στον-άλιμο-985882
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.01.2022 | 22:01

Οι εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο

Πολύωρες συγκινητικές προσπάθειες καταβάλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου.

Το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισαν «να της δώσουν μια ευκαιρία για να ζήσει».

Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν την φαρμακευτική αγωγή στη φάλαινα (ονομάζεται ζιφιός το συγκεκριμένο κήτος), οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία.

Όπως εξήγησε στο iefimerida.gr η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο σημείο και η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει».

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νατάσα Κομνηνού, οι ειδικοί και εθελοντές που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά, επί πολλές ώρες μαζί με το κήτος, δεν έχει νόημα, να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του.

Ωστόσο, σκάφη του λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», μας λέει η κτηνίατρος.

Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».