oι-διαδικτυακές-αγορές-από-σούπερ-μάρκ-869260
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.08.2021 | 09:15

Oι διαδικτυακές αγορές από σούπερ μάρκετ δεκαπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο

Η καθημερινότητα όλων των πολιτών και οι ανάγκες τους άλλαξαν σοβαρά κατά την έξαρση του κορωνοϊού και την κορύφωση της πανδημίας της COVID-19. Από τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν προέκυψε και η ανάγκη για μείωση των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού σε καταστήματα και κλειστούς χώρους.

Τα συνεχόμενα λοκντάουν «έσπρωξαν» πολλούς καταναλωτές στην «αγκαλιά» των διαδικτυακών αγορών για την κάλυψη των αναγκών τους. Έτσι, μπήκαν στην καθημερινότητα των καταναλωτών οι online αγορές από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και της εταιρείας Convert Group, στην Ελλάδα, μέσα σε έναν χρόνο, δεκαπλασιάστηκε το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν τρόφιμα και γενικά είδη σούπερ μάρκετ συστηματικά μέσω διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 12% έναντι του 1%-2% που ήταν το 2019.

Οι περισσότεροι από τους αγοραστές των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ έκαναν την πρώτη τους αγορά μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, το 45% έκανε τα πρώτα του διαδικτυακά ψώνια το 2020 και το 21% το 2021. Μόνο ένας στους τρεις αγοραστές, δηλαδή το 33%, είχε αγοράσει νωρίτερα προϊόντα σούπερ μάρκετ μέσω ίντερνετ.

 Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση της μεγάλης πλειονότητας των νέων αγοραστών με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Το 41% των online αγοραστών υποστήριξε ότι αγόρασε για πρώτη φορά προϊόντα σούπερ μάρκετ μέσω διαδικτύου λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και το 28% λόγω του φόβου που προκαλούσε η επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα.

Επιπλέον, το 10% ισχυρίστηκε ότι άρχισε τις ηλεκτρονικές αγορές λόγω της μεγάλης σε διάρκεια παραμονής στο σπίτι. Επίσης, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα υψηλότερα στους καταναλωτές που άρχισαν τις αγορές τους το 2021.

Οι λόγοι που οι καταναλωτές επέλεξαν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά είναι η δυσκολία μεταφοράς με 21% και η έλλειψη χρόνου με 18%, ενώ το 13% υποστήριξε ότι οι χαμηλότερες τιμές ήταν αυτές που τους προσέλκυσαν για να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές.

Όμως οι λόγοι για τους οποίους συνέχισαν να κάνουν ηλεκτρονικά τα ψώνια τους σχετίζονται και με άλλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με τους αγοραστές από online σούπερ μάρκετ, τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η ευκολία μεταφοράς κατά 59% και η ασφάλεια από τον κορωνοϊό κατά 51%.

Στη συνέχεια ακολουθούν η αποφυγή του κόστους μεταφοράς με 30%, η ευκολία των αγορών σε ποσοστό 28%, η ταχύτητα των αγορών με 28% και η αναζήτηση προσφορών με 25%. Πάντως, το 11% των αγοραστών δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών.

«Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά δείχνουν ότι ναι μεν ο κύριος λόγος έναρξης αγορών μέσω διαδικτύου είναι η ασφάλεια από την πανδημία, αλλά η άνεση και η ταχύτητα που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αποτελούν τους κύριους λόγους διατήρησης αυτής της αγοραστικής συνήθειας» υπογραμμίζει το ΙΕΛΚΑ.

 Η έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα ηλεκτρονικών αγορών παραμένει χαμηλότερη, αλλά καταγράφεται σημαντικά υψηλή δαπάνη ανά αγορά. Ο μέσος αγοραστής e-supermarket πραγματοποιεί κατά μέσον όρο 16 αγορές τον χρόνο.

Μάλιστα το 46%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 αγοραστές από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, πραγματοποιεί αγορές τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ωστόσο, το 37% πραγματοποιεί αγορές λίγες φορές μέσα στον χρόνο και οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να προσεγγίσουν αυτούς τους αγοραστές, ώστε να πραγματοποιούν αγορές πιο συχνά.

Η μέση συχνότητα των αγορών ανά έτος είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα, είναι 16 αγορές ανά έτος, αλλά τη διαφορά κάνει η μέση μηνιαία δαπάνη μέσω Διαδικτύου, η οποία είναι αρκετά υψηλή, όπως αναφέρει η μελέτη. Ειδικότερα, για τους αγοραστές από online σούπερ μάρκετ, οι αγορές μέσω διαδικτύου ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 35% των συνολικών αγορών τους για προϊόντα παντοπωλείου. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό μηνιαίας δαπάνης 146 ευρώ ανά μήνα.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σήμερα οι ηλεκτρονικές αγορές για είδη παντοπωλείου επιλέγονται από νοικοκυριά με μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη από τον εθνικό μέσο όρο.

Τα «ιντερνετικά» σούπερ μάρκετ κατέγραψαν πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 163 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 262% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Convert Group. Αν συμπεριληφθούν τα συνοικιακά καταστήματα στη διαδικτυακή αγορά, τότε η συνολική αξία των πωλήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αυτή η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί. «Τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν την αλματώδη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών στον κλάδο των τροφίμων και στοιχειοθετούν τη διατήρηση της δυναμικής και το επόμενο διάστημα» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η κοινή έρευνα καταναλωτών των ΙΕΛΚΑ και Convert Group πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 850 ατόμων τον Μάιο του 2021.

Πηγή: topontiki.gr – Της Υπατία Κοκκινάκη