όχι-λένε-οι-φαρμακοποιοί-στην-δωρεά-679731
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.09.2019 | 15:20

«Όχι» λένε οι φαρμακοποιοί στην δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων

Κατηγορηματικά αντίθετο βρίσκει τον Φαρμακευτικό Σύλλο Αττικής (ΦΣΑ) η πρόσφατη πρόταση του Βασίλη Κικίλια να διαθέτουν δωρεάν και χωρίς αποζημίωση τα ακριβά φάρμακα στους βαρέως πάσχοντες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως είχε διαμηνύσει στον κλάδο

Το θέμα έχει προκαλέσει πολλές αναταράξεις στους κύκλους των φαρμακοποιών, καθώς στο παρελθόν για την αντίστοιχη διάθεση ακριβών φαρμάκων αμείβονταν κανονικά.

Οι φαρμακοποιοί εξηγούν: «Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες Φαρμακοποιούς μετά το πέρας των πανεπιστημιακών τους σπουδών».

«Κατά» και για την αποστολή με κούριερ

Ταυτόχρονα, οι φαρμακοποιοί της Αττικής τάσσονται κατά της διάθεσης των ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον, καθώς υπογραμμίζουν ότι «οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ. υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και την καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύει άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Ωστόσο, ο κλάδος είναι έτοιμος να συζητήσει με το υπουργείο Υγείας εναλλακτικές λύσεις, ενώ δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές και κατά των γιατρών αλλά και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αφού, όπως τονίζει ο ΦΣΑ, «οι φαρμακοποιοί, προφανώς, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.