ο-ύπνος-τρέφει-το-σεξ-462957
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.05.2018 | 15:05

Ο ύπνος τρέφει το σεξ

Για την επιστημονική κοινότητα η ποιότητα ύπνου και η σεξουαλική ζωή είναι κρίκοι πολύ στενά δεμένοι μεταξύ τους. Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, αν δεν κοιμόμαστε καλά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε και θεαματικές σεξουαλικές επιδόσεις. Η πιο απλή λύση για να βελτιώσουμε τα πράγματα; Ο ύπνος.

Τις περισσότερες φορές αρκεί να κάνεις απλές σκέψεις και να ενώσεις χαμένα κομμάτια του παζλ.

Με μια υπεραπλουστευμένη ματιά αυτό που τράβηξε την προσοχή των ειδικών που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα ήταν ότι και οι δύο αρνητικές καταστάσεις -της κακής ποιότητας ύπνου αλλά και της αντίστοιχης μέτριας σεξουαλικής ζωής- σχετίζονται με το στρες. Το δεύτερο δεδομένο που ανιχνεύτηκε ήταν η στενή και αμφίδρομη σχέση αυτών των δύο: Η στέρηση του ύπνου οδηγούσε σε προβλήματα στο σεξ, ενώ και οι περιορισμένες σεξουαλικές επαφές οδηγούν σε προβλήματα στον ύπνο.

Τι καινούριο πρέπει να γνωρίζουμε;

Πολλές γυναίκες είναι αντιμέτωπες και με τα δύο θέματα και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες.

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Αυξήστε τον καθημερινό σας ύπνο!

Αυτό που στην πλειοψηφία τους καταθέτουν οι γυναίκες είναι η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, η οποία χάνεται κάπου ανάμεσα στα ζητήματα της δουλειάς και τις μικρές καθημερινές κρίσεις. Ουσιαστικά, όμως, αυτό που τις καταβάλλει είναι η κούραση που δημιουργούν αυτές οι καταστάσεις. Αυξάνοντας τις ώρες και την ποιότητα του καθημερινού ύπνου, μπορούμε αυτόματα να βελτιώσουμε την ερωτική μας διάθεση. Μάλιστα σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι ώρες που θα κοιμηθεί μια γυναίκα την προηγούμενη νύχτα επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή της για σεξ την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία; Μία έξτρα ώρα ύπνου μπορεί να αυξήσει κατά 14% τη λίμπιντο.

Και οι άντρες επηρεάζονται σεξουαλικά από τα ξενύχτια

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία είναι η βασική ορμόνη που δραστηριοποιείται στο σεξ και η μείωσή της έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική διάθεση, ενώ μπορεί ακόμα να θεωρηθεί υπεύθυνη και για τη δυσλειτουργία στύσης.

Από την άλλη πλευρά και η έλλειψη σεξ καταστρέφει τον ύπνο μας

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα στρες. Όλοι οι εξειδικευμένοι θεραπευτές σε θέματα σεξ έχουν διαπιστώσει ότι γυναίκες που δεν έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές, ζουν σε μια ένταση, είναι υπερευαίσθητες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον ύπνο τους. Η κορτιζόλη, η βασική ορμόνη του στρες, που μειώνεται με φυσικό τρόπο μετά τον οργασμό παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε μια φτωχή ερωτική ζωή. Το στρες παραμένει αυξημένο και μπλοκάρει τον ύπνο.

Τι ρόλο παίζει η ορμόνη της «αγάπης»;

Υπάρχει μια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στον οργασμό και την ορμόνη οξυτοκίνη. Η ορμόνη της αγάπης, όπως αποκαλείται, ενισχύει το δέσιμο ανάμεσα σε δύο συντρόφους και αυξάνεται με τη σειρά της μετά από οργασμό. Αυτό ακριβώς το ορμονικό σετ είναι που εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να αυξηθούν οι σεξουαλικές επαφές.

Το σεξ δεν επηρεάζει διαφορετικά τον ύπνο των δύο φύλων

Απλώς ενεργοποιεί διαφορετικές ορμόνες. Στις γυναίκες αυξάνει τα οιστρογόνα μετά την επαφή, τα οποία προκαλούν υπνηλία, ενώ στους άντρες την προλακτίνη, η οποία με τη σειρά της τούς κάνει να πέσουν σαν «πουλάκια» για ύπνο.

Και μία συμβουλή των ειδικών

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι θεραπευτές που εστιάζουν σε θέματα σεξ, συζητούν και συμβουλεύουν τις πελάτισσές τους να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Κανένα αγχολυτικό ή έστω ρόφημα δεν μπορεί να βοηθήσει, αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιες απόφαση να κάνουμε δύο πράγματα: να αφήσουμε το smartphone να φορτίζει στο άλλο δωμάτιο δίνοντας τέλος στην προσήλωσή μας στην οθόνη του και να δώσουμε προσοχή στον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα μας.