Ο παλαίμαχος φωτορεπόρτερ Αλέκος Βουτσαράς στα αποκαΐδια του σπιτιού του

Ο παλαίμαχος φωτορεπόρτερ, Αλέκος Βουτσαράς, με τον φακό του απαθανάτισε μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας των τελευταίων 60 ετών…

Πολυτεχνείο, Βιετνάμ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία… Όμως χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να γίνει το πολύτιμο αυτό αρχείο μαζί με το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη, όμοιο με σκηνικό πολέμου. Σαν κι αυτά που φωτογράφιζε στις ανταποκρίσεις του.

Εδώ και επτά ημέρες κοιμάται σ’ ένα ράντζο κάτω από το καμένο πεύκο στην αυλή του, γύρω από τα αποκαΐδια.

Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του ή έστω ό,τι έμεινε από αυτό, όπως ένα μικρό μποστάνι ακριβώς δίπλα στο σπίτι του. Αυτό σώθηκε από την καταστροφική μανία της φωτιάς.

«Με πήραν βίαια για να με απομακρύνουν από εδώ. Δυστυχώς η φωτιά στο σπίτι μου ήρθε από τα σκουπίδια στον δρόμο. Ήταν βατός ο δρόμος για οποιοδήποτε όχημα της πυροσβεστικής. Με μισό κυβικό νερό θα είχε σωθεί μια μεγάλη περιοχή εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Κοιμάμαι κάτω από το πεύκο. Εδω είναι η ψυχή μου, είναι το προσωπικό μου αρχείο στο φωτορεπορτάζ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βουτσαράς.

 Ένας από τους μεγαλύτερους φωτορεπόρτερ της χώρας βίωσε τον πύρινο εφιάλτη. Έχασε το σπίτι του όπως είπε «με πήραν βίαια, χωρίς να ελέγξουν τι ήθελα να κάνω. Μπορούσα να το ελέγξω. Η φωτιά δεν προερχόταν από την κύρια φωτιά, πήρε από τα σκουπίδια στον δρόμο. Αν δεν ήταν στα σκουπίδια ίσως ήταν λιγότερη η ένταση», ανέφερε. «Ο δρόμος ήταν βατός για το όχημα της πυροβεστικής, με μισό κυβικό νερό θα σωνόταν μια μεγάλη περιοχή που πήρε στη συνέχεια», ανέφερε.

Έχασε το βιός του, έχασε το υλικό του. Κοιμάται πλέον στα αποκαίδια. Αρνείται να φύγει, δεν γίνεται όπως είπε να εγκαταλείψει την ψυχή του. «Εδώ είναι η ψυχή μου, το προσωπικό μου αρχείο στο φωτορεπορτάζ από το 1967 ως το 2013. Έχω αναπνεύσει τόσο δακρυγόνο στη ζωή μου που το καρβουνάκι δεν μου κάνει τίποτα», τόνισε. «Περνούσα το αρχείο σε υπολογιστές, δεν πρόλαβα. Κάηκαν και τα αρνητικά. Έγινε μια ανάφλεξη…», περιέγραψε.

«Πολυτεχνείο, Βιετνάμ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία… χάθηκε όλη μου η ζωή», ανέφερε. «Υπάρχει ένα κενό, αλλά μου λένε ότι έχω χιούμορ, γιατί κάπου τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα, και εγώ τους λέω “black humor”», ανέφερε.

«Τέτοια καταστροφή μόνο από ναπάλμ στο Βιετνάμ», τόνισε και όπως είπε «αρχίζει νέος κύκλος τώρα. Στο μυαλό νιώθω μικρός και τώρα μέσα στα αποκαΐδια, νιώθω ότι ξεκινάω από την αρχή».

«Τακτοποιούσα το αρχείο για να κάνω μια έκθεση. Συνεχίζω να είμαι “άρρωστος” με αυτή τη δουλειά. Ξεκινάει νέος κύκλος. Κάνω όνειρα μέσα στα κάρβουνα», τόνισε συγκονίζοντας. «Είμαι αισιόδοξος, θα τα καταφέρω».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΠΙΤΙ, ΦΩΤΙΑ, ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]