novartis-πιθανό-ξέπλυμα-βρώμικου-χρήματος-μέ-69316
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.04.2019 | 17:16

Novartis: Πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω διαφημιστικής εταιρείας

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς απέστειλαν σήμερα κλήσεις σε 5 μη πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis, προκειμένου να προσέλθουν να καταθέσουν.

Τα πρόσωπα αυτά, αφενός είναι μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας και αφετέρου είναι υπεύθυνοι διαφημιστικής εταιρείας, που φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη φαρμακοβιομηχανία και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ως προς τη διαφημιστική εταιρεία η εισαγγελική έρευνα εντόπισε την έκδοση εικονικών τιμολογίων προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84). Οι υπεύθυνοι των ραδιοφωνικών σταθμών στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να παρέχουν, είπαν ότι δεν υπήρξε διαφημιστικό προϊόν στους σταθμούς τους από τη Novartis, ούτε τα σχετικά τιμολόγια έφθασαν, αλλά ούτε και εξοφλήθηκαν.

Τα χρήματα αυτά ποσά φέρονται να ξεκινούν από τη μητρική εταιρεία της Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, «στάθμευσαν» προσωρινά στη Novartis-Ελλάς και ένα τμήμα αυτών πήγε σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση στους επίμαχους 3 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Όμως, την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο, τα οποία “ξεπλυμένα” πλέον χρήματα κυκλοφορούν σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.

Η διαφημιστική εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα το χρονικό διάστημα που ελέγχτηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, δηλαδή, Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 και το ίδιο διάστημα έχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα με την Novartis και ο τζίρος ανέβηκε πολύ ψηλά.

Πάντως, ελέγχονται και άλλες εταιρείες οι οποίες πιθανά να λειτούργησαν ως πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.