νοσοκομείο-κεφαλονιάς-στο-εδώλιο-δύο-576693
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.01.2019 | 17:09

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Στο εδώλιο δύο βοηθοί νοσηλεύτριες για αυτοκτονία ασθενή

Μία από τις περίπου 40 αυτοκτονίες που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία – σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ- θα βρεθεί στο προσκήνιο την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, μέσα από το πρίσμα της δικαιοσύνης. Πρόκειται για την αυτοκτονία 61χρονης στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς η οποία φέρνει ενώπιον του δικαστή δύο βοηθούς νοσηλεύτριες για την πιθανή ευθύνη τους αναφορικά με την πρόληψη ή αποτροπή του συμβάντος.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η ΑΔΕΔΥ – η οποία έχει προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη- καταγγέλλουν τη δίωξη σε βάρος των βοηθών νοσηλευτριών, καθώς όπως υπογραμμίζουν «με τη δίωξη αυτή επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς για την απουσία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο έπρεπε να νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες, στις πλάτες των εργαζομένων».

Το συμβάν αναδεικνύει, ωστόσο, πολλές παθογένειες στη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι ενδεικτικό πως ενώ είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική στην πτέρυγα Βεργωτή, τελικά αναπτύχθηκε στην Παθολογική κλινική – στην πτέρυγα Βεργωτή είχε δοθεί προφορικά χώρος για Μαιευτική κλινική. Επίσης, δεν υπάρχει ψυχίατρος να διευθύνει την κλινική και αυτό που ατύπως γίνεται με τα ψυχιατρικά περιστατικά είναι να αξιολογούνται για να σταλούν εκτός νησιού σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς επισημαίνει πως με επανειλημμένες παρεμβάσεις έγκαιρα είχε αναφέρει τους κινδύνους από τη νοσηλεία ψυχικών πασχόντων στην παθολογική κλινική και είχε απαιτήσει την ανάπτυξη ψυχιατρικής κλινικής στην Πτέρυγα Βεργωτή όπως είναι ο σχεδιασμός. «Δυστυχώς οι αρμόδιοι απέναντι σε αυτές τις παρεμβάσεις του Σωματείου όχι μόνο δεν πήραν μέτρα αντίθετα συνέχισαν την παράνομη παραμονή των ψυχικά πασχόντων στην παθολογική κλινική» καταγγέλλεται.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργαζομένων που κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη για την λειτουργία του νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες όλων των αρμοδίων. Στηρίζει επίσης τον αγώνα του Σωματείου που διεκδικεί την ανάπτυξη ψυχιατρικής κλινικής προκειμένου να διασφαλιστεί η θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων σε ένα σωστό και ασφαλές περιβάλλον.

Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων

Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε εντοπίσει το πρόβλημα και με το υπ’ αριθμ. 22/28-6-16 είχε ενημερώσει το Υπουργείο, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον Διοικητή του ΓΝΚ. Επανήλθε με νέο έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 13/12-9-17) από το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο ζητώντας την «άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο ΓΝΚ ώστε να νοσηλεύονται σε θεραπευτικό περιβάλλον οι ασθενείς που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και άλλα ψυχιατρικά περιστατικά».

Όπως αναφέρει το Σωματείο «ο Διοικητής όμως απάντησε μόνο στην 6η ΥΠΕ, ότι στις κτιριακές υποδομές της Ψυχιατρικής Κλινικής στην “Πτέρυγα Βεργωτή” μεταφέρθηκε και λειτουργεί η Μαιευτική Κλινική με προφορική εντολή του τότε Διοικητή κου Ζαφειρόπουλου. Αλήθεια σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο νυν Διοικητής, κος Βιβλάκης, ώστε να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και να μην αναγκάζονται οι ψυχιατρικά ασθενείς να μετακινούνται σε Ψυχιατρικές Κλινικές εκτός νησιού επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους;» θέτει το ερώτημα το Σωματείο.

Ούτε όμως και το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στο έγγραφο του Δ.Σ. του Σωματείου που πρωτοκόλλησε με τον αριθμ. 75/21-9-17.

«Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται δύο βοηθοί νοσηλευτριών για υπαιτιότητα από αμέλεια για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από τη στιγμή που οι βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν την ευθύνη της Κλινικής παρά μόνο εργάζονται υπό τις οδηγίες των νοσηλευτών και η βάρδια δεν ήταν καλυμμένη με νοσηλευτές όπως και οι περισσότερες βάρδιες. Η ευθύνη ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και σε αυτούς που την υπηρετούν εφόσον δε στελεχώνουν το νοσοκομείο με το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι δύο βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν καμιά ευθύνη από τη στιγμή που η απομόνωση του ψυχικά ασθενούς αποφασίζεται μόνο από Δ/ντή Ψυχίατρο του Τμήματος σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας. Στο ΓΝΚ όμως όχι μόνο Δ/ντής Ψυχίατρος υπάρχει αλλά ούτε καν Ψυχίατρος παρά μόνο η υποδομή της Ψυχιατρικής Κλινικής που λειτουργεί ΑΤΥΠΑ ως Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική» καταλήγει το Σωματείο.