Νικήτας Κανάκης: Όταν «έγινα» άστεγος για δέκα λεπτά

«Στρώθηκα στο πεζούλι πίσω από το χαρτόκουτο. Τα δέκα λεπτά που έκανε μου φάνηκαν αιώνας. Τρόμαξα. Δεν το κρύβω. Οι περαστικοί από εκεί χαμηλά στο ύψος των ποδιών τους δείχνουν ένας κόσμος εχθρικός, άγριος, αφιλόξενος. Κατάλαβα τι σημαίνει αόρατος άνθρωπος». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, που βρέθηκε για δέκα λεπτά στη θέση ενός άστεγου.

Μέσα από μια γεμάτη συναισθήματα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Κανάκης περιγράφει την συνάντησή του με έναν φίλο του, άστεγο που είχε γνωρίσει πριν δύο χρόνια σε ένα υπνωτήριο αστέγων.

Σήμερα τον συνάντησε στο δρόμο. Είχε στήσει ένα χαρτόκουτο και πουλούσε στυλό, μολύβια, αναπτήρες και πλαστικές θήκες για διπλώματα. Τα βλέμματά τους συναντήθηκαν και αμέσως αναγνώρισε ο ένας τον άλλο.

Ο άστεγος προσφέρθηκε να τον κεράσει έναν καφέ και εκείνος δέχτηκε. «Δεν είπα όχι αν και ήξερα ότι θα τον δυσκόλευε. Οι άνθρωποι στον δρόμο έχουν την δική τους, έστω και πληγωμένη, αξιοπρέπεια. Και το να σε κεράσουν είναι είναι η δική τους μικρή νίκη. Αν θέλεις να σε σέβονται πρέπει να τους σέβεσαι» γράφει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

Μόνο που για δέκα λεπτά, μέχρι ο φίλος του να του φέρει τον καφέ, ο κ. Κανάκης θα έπρεπε να πάρει θέση πίσω από το χαρτόκουτο, να γίνει μικροπωλητής για λίγη ώρα, να νιώσει τα αδιάφορα βλέμματα των βιαστικών περαστικών και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί «τι κάνεις όταν οι δρόμοι αδειάζουν και εσύ μένεις πίσω μόνος σου…».

«Τα δέκα λεπτά που έκανε μου φάνηκαν αιώνας. Τρόμαξα. Δεν το κρύβω. Οι περαστικοί από εκεί χαμηλά στο ύψος των ποδιών τους δείχνουν ένας κόσμος εχθρικός, άγριος, αφιλόξενος. Κατάλαβα τι σημαίνει αόρατος άνθρωπος. Να περνάν να σε κοιτάν και να μην σε βλέπουν. Σαν να μην υπάρχεις. Σαν τρέιλερ πέρασαν από το μυαλό σκηνές από ένα φανταστικό προσεχώς. Αν τα πράγματα στράβωναν και μένα στη ζωή πως θα επιβίωνα. Τι κάνεις όταν οι δρόμοι αδειάζουν και εσύ μένεις πίσω μόνος σου; Πως άραγε περνάει η νύχτα αν δεν έχεις κάπου να κρυφτείς; Και τι μπορεί να ελπίζεις».

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook

Πηγή : in.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΣΤΕΓΟΙ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!