νέο-ηράκλειο-καταδικάστηκε-ο-30χρονος-γ-947375
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2021 | 19:25

Νέο Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος για την επίθεση εναντίον μελών της ΚΕΕΡΦΑ

Σε ποινή φυλάκισης 36μηνων με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο 30χρονος που κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος μελών του ΚΕΕΡΦΑ που πραγματοποιούσαν εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. «Δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε και ζήτω συγγνώμη» είπε στο τέλος της δίκης.

Κατά την απολογία του, ο 30χρονος υποστήριξε ότι βρέθηκε στην περιοχή για να πουλήσει μια μηχανή. «Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα «να τος ο φασίστας τσακίστε τον». Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φάλαγγαρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής» παραδέχθηκε και συμπλήρωσε ότι κάποιος τον πλησίασε και επιχείρησε να τον χτυπήσει και εκείνος αμύνθηκε.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;Κατηγορούμενος: Όχι.

Προεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κατηγορουμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Προεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγορούμενος: Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

Αναφερόμενος σε φωτογραφίες του, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υποστήριξε: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. (…) Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Για άγρια επίθεση έκανε λόγο νωρίτερα στην κατάθεση του ο πρώτος μάρτυρας, εξηγώντας ότι εμφανίστηκε μια ομάδα, στην οποία ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος. «Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμηξαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκωθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές. Κυρίως ο κατηγορούμενος».

Όπως εξήγησε, δέχτηκε μπουνιές και κλωτσιές στα χέρια και την πλάτη. «Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες» ανέφερε και ο δικηγόρος του επέδειξε φωτογραφίες στο δικαστήριο από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

«Ήταν ακροβολισμένοι στο πάρκο και περίμεναν να μας επιτεθούν. Εγώ δεν τους είδα γιατί έφτασα αργά. Αυτοί που είχαν φτάσει νωρίτερα για την εκδήλωση με πληροφόρησαν ότι αυτοί ήταν εκεί από πριν. Την ώρα που παρουσιαστής της εκδήλωσης άρχισε να λέει ελάτε για τη συγκέντρωση. Εκείνη την ώρα κατεβήκανε όλοι μαζί πλην ενός που έμεινε πίσω για να τους φωτογραφίσει. Άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Με τον κατηγορούμενο στο κέντρο πρώτο.Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση της δεύτερης μάρτυρος, η οποία έκανε λόγο για μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη που κατέβηκε και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. «Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν. Ο κατηγορούμενος είπε τέλος τέλος και έφυγαν οργανωμένο. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικα και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά».

«Πατριώτη» χαρακτήρισε τον σύντροφο της η μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου. «Είμαι αλβανικής καταγωγής. Έχω πάθει ένα σοκ αυτές τις μέρες με όσα ακούω. Ξέρω ότι είναι στοχοποιημένος χρόνια. Το έχω ζήσει. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πάει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα» είπε.

Αν και ο πρόεδρος της επέδειξε φωτογραφία και η γυναίκα αναγνώρισε τον σύντροφο της στα επεισόδια, υποστήριξε ότι μπορεί να έχει στοχοποιηθεί επειδή ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα με χαρακτηρισμούς όπως π****, κ***** Αλβανίδα γυναίκα του φασίστα. Έχει δεχτεί ξυλοδαρμό στο παρελθόν μπροστά στα μάτια μου. Θα μπορούσε να ήταν σε αυτοάμυνα».