νεκρός-ο-ρώσος-επιστήμονας-που-κατηγο-987798
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.07.2022 | 13:20

Νεκρός ο Ρώσος επιστήμονας που κατηγορούταν για εσχάτη προδοσία

Ένας Ρώσος επιστήμονας, ο οποίος συνελήφθη στη Σιβηρία την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μόσχα παρότι έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος σε προχωρημένο στάδιο, πέθανε, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters την Κυριακή.

Ο επιστήμονας, Ντμίτρι Κόλκερ, είχε μεταφερθεί στις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας, δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντερ Φεντούλοφ. “Πέθανε χθες. Αύριο θα καταθέσουμε καταγγελία για την κράτησή του”, είπε.

Η οικογένεια του Κόλκερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τον πήραν από νοσοκομείο της σιβηρικής πόλης Νοβοσιμπίρσκ, όπου σιτιζόταν μέσω σωλήνα, και τον επιβίβασαν σε πτήση για τη Μόσχα αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Ο Κόλκερ ήταν διδάκτωρ φυσικής και μαθηματικών. Η οικογένειά του δήλωσε ότι είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με υπηρεσίες ασφαλείας στην Κίνα, όπου είχε δώσει στο παρελθόν επιστημονικές διαλέξεις. Διαμαρτυρήθηκαν για την αθωότητά του.

Το Σάββατο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η Ρωσία είχε συλλάβει έναν δεύτερο επιστήμονα στο Νοβοσιμπίρσκ ως ύποπτο για κρατική προδοσία. Δεν ήταν σαφές αν οι δύο υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Πολλοί Ρώσοι επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για προδοσία τα τελευταία χρόνια, επειδή φέρονται να έχουν δώσει ευαίσθητο υλικό σε ξένους. Οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι οι συλλήψεις συχνά προέρχονται από αβάσιμη παράνοια. Η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.