Νέες προσφυγικές οδοί προς την Ευρώπη

Οι προσφυγικές οδοί μετατοπίζονται. Πέρσι εξαπλασιάστηκαν οι πρόσφυγες που πέρασαν από την Αφρική στις Καναρίους Νήσους. Ανάμεσα στους λόγους της μετατόπισης η πανδημία και οι συμφωνίες συγκράτησης μεταναστών.

Εκτιμήσεις για νέα προσφυγικά κύματα

Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία που οδηγεί σε μια μετατόπιση των προσφυγικών οδών. Τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές χώρες ήρθαν σε συμφωνία με χώρες διέλευσης, όπως ο Νίγηρας και η Λιβύη, οι οποίες εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να φθάσουν στις ακτές. Σύμφωνα με τον Μπραμ Φράους δεν αποκλείεται οι πρόσφυγες και μετανάστες να έστρεψαν τη προσοχή τους στις Καναρίους Νήσους, όταν η Μαδρίτη συμφώνησε με το Μαρόκο να εμποδίζει πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν παράνομα στη Ισπανία.

Κατά την εκτίμηση του Ματ Χέρμπερτ από την ΜΚΟ Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διασυνοριακού Οργανωμένου Εγκλήματος (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) η αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα είναι απλά η απαρχή μιας νέας μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη: «Πρόκειται για τον προπομπό νέων, μαζικών μετακινήσεων παράνομων μεταναστών από τη νότια, δυτική και κεντρική Αφρική στις όχθες της Μεσογείου. Εκτιμώ ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα αρχίσουν να φθάνουν στις ακτές βορειοαφρικανικών χωρών μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΔΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!