Categories: Κοινωνία

Νέα απάτη με SMS αδειάζει λογαριασμούς

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η αποστολή SMS από επιτήδειους σε ανυποψίαστους πολίτες, με στόχο να τους αποσπάσουν τα χρήματα τους.

«Δωρεάν SMS – Βάλε το PIN 1278 στη σελίδα και επιβεβαίωσε τη συνδρομή σου – 22,80 ευρώ τον μήνα», «Διαγραφή – στείλε stop στο 54123». Τα παραπάνω είναι ένα ένα από τα μηνύματα υψηλής χρέωσης που λαμβάνει στο κινητό ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, με αποτέλεσμα να πληρώνει για υπηρεσίες που ποτέ δεν επέλεξε. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή απάτης μέσω πενταψήφιων χρεώσιμων SMS.

Συνήθως ο παραλήπτης, ανυποψίαστος, στέλνει SMS για τη διαγραφή του από την υπηρεσία και με αυτό τον τρόπο χρεώνεται τόσο για την αποστολή του μηνύματος διαγραφής όσο και για νέα μηνύματα που ενδεχομένως θα λάβει, παρότι έχει ζητήσει το αντίθετο.

Οι παραλλαγές της απάτης είναι πολλές. Για παράδειγμα, μπορεί να σας έρθει ένα μήνυμα που να γράφει πως η κάρτα σας έχει τεθεί σε αναστολή, να ζητάει να συνδεθείτε με τους κωδικούς σας και να σας παραπέμπει σε link.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν θα σου στείλει ένα τέτοιο μήνυμα στο κινητό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτεί τι να κάνει με αυτό το μήνυμα, πρέπει να το σβήσει», συμβούλεψε ο Βασίλης Νικολόπουλος, μηχανικός ασφαλείας, μιλώντας στο Mega.

Αν πατήσει κανείς το link που υπάρχει στο μήνυμα, θα δει ότι μοιάζει με το αντίστοιχο site της τράπεζας. Δεν πρέπει να βάλουμε τους κωδικούς μας, αλλιώς έχουμε πέσει θύμα αυτής της απάτης.

Αντίστοιχα μηνύματα μπορεί να έρθουν και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα ή δεν είστε σίγουροι για το εάν πρόκειται για απάτη, καλό είναι πρώτα να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είχε προτείνει την αναδιαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας για τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης την εκ των προτέρων φραγή των πενταψήφιων.

Comments are closed.


Recent Posts

Στα δικαστήρια «Δημοκρατία» – Opinion Poll για τη …σύζυγο του ιδιοκτήτη

Για χυδαία επίθεση της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" κατά της OPINION POLL, κάνει λόγο Γενικός Διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης, τονίζοντας…

14 δευτερόλεπτα ago

Αγία Παρασκευή: 15χρονος μαχαίρωσε με ψαλίδι 14χρονο

Άγρια συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 14χρονου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το…

6 λεπτά ago

Υπερπληθυσμός: «Σύμπαν 25», ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα της ιστορίας

Ο Τζον Κάλχουν, μεταξύ του 1958 και 1962, προσπάθησε να μελετήσει τη συμπεριφορά που θα είχαν τα ποντίκια σε ένα…

13 λεπτά ago

Νάσος Αθανασίου κατά Τσίπρα: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο»

Αιχμές για την εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία άφησε ο Νάσος Αθανασίου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή επισκόπηση»…

32 λεπτά ago

To «όλον ΠΑΣΟΚ» στο συνέδριο

Και Κώστας Σημίτης που θα χαιρετίσει απόψε και Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος που θα μιλήσουν το Σάββατο, θα δώσουν…

40 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Μια νόσος απειλεί την ανθρωπότητα -Ποια είναι τα συμπτώματα

Πριν καλά – καλά να περάσει η αγωνία για τον κορωνοϊό και πριν καν βγάλουμε τις μάσκες (αυτό θα συμβεί…

45 λεπτά ago