ναυάγιο-ζακύνθου-παραιτήσεις-μελών-τ-1151889
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2023 | 10:51

Ναυάγιο Ζακύνθου: Παραιτήσεις μελών της επιτροπής με «καρφιά» προς τον Κικίλια

Στην μετ’ αιχμών παραίτηση των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης του Ναυαγίου, οδήγησε η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί η πρόσβαση στην περιοχή και από θαλάσσης και από την ξηρά. Μάλιστα ο παραιτηθείς από την επιτροπή, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Ν. Τσίπηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε αιχμές για πιθανές σκοπιμότητες και ζητά να γίνει δεύτερη αυτοψία από άλλον φορέα εκτός του ΟΑΣΠ.

Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους σφαλείας.

“Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών είναι πάνω από όλα και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του Προέδρου του καθηγητή Ε. Λέκκα, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Η επιστολή παραίτησης των μελών της Επιτροπής είναι η εξής: «Προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου. 16 Μαρτίου 2023 | Ζάκυνθος Κυρία Πρόεδρε Με έκπληξη μάθαμε από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι επήλθε το κλείσιμο του Ναυαγίου στο σύνολό του. Σε συνδυασμό με την μη υλοποίηση των προτάσεων μας για τα απαιτούμενα έργα ασφαλείας , που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις, εκτιμούμε ότι δεν έχει πλέον νόημα η συμμετοχή μας στην επιτροπή και σας δηλώνουμε την παραίτησή μας.

Με Εκτίμηση Τακτικά Μέλη Ανδρέας Μαρινάκης Νικόλαος Τσίπηρας Αναπληρωματικά Μέλη Γιώργος Μοθωναίος Νικόλαος Γιακουμέλος Θεόδωρος Τσουκαλάς».