ναυάγιο-αγίας-ζώνης-ιιποιο-το-ανεξή-9630
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.12.2017 | 11:55

Ναυάγιο «Αγίας Ζώνης ΙΙ»:Ποιο το ανεξήγητο μεγάλο ρήγμα

Την ύπαρξη μεγάλου ρήγματος στο δεξιό μέρος του «Αγία Ζώνη ΙΙ» κάτω από την ισαλογραμμή εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πραγματογνώμονας και εισαγγελέας που εξέτασαν το πλοίο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Τεχνίτες που πήραν μέρος στη ναυαγιαιρεσία είπαν στην «Κ» ότι το πλοίο ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και επιβεβαίωσαν ότι έφερε χτυπήματα και δεξιά και αριστερά, που μπορεί να έχει σχέση με τον τρόπο που βυθίσθηκε ή και τον τρόπο με τον οποίο «σηκώθηκε» από τη θάλασσα. Κανένα όμως από αυτά τα χτυπήματα δεν ήταν τόσο βαθύ ώστε να έχει καταλήξει σε διάτρηση της λαμαρίνας. Αντίθετα, σε βίντεο που πρόβαλε χθες το βράδυ ο ΣΚΑΪ φαίνεται ότι όχι μακριά από το ένα από τα δύο χτυπήματα υπάρχει ένα τεράστιο ρήγμα της λαμαρίνας (1×1,5 μέτρο) με 5 επιμέρους περιφερειακά ρήγματα, και με τα τμήματα της λαμαρίνας να είναι κυρτωμένα προς τα μέσα.

Ο πλοιοκτήτης κ. Θόδωρος Κουντούρης επιμένει ότι το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βούλιαξε από κακόβουλη ενέργεια, καθώς ήταν εξαιρετικά αξιόπλοο. Οι τεχνίτες που πήραν μέρος στην επιχείρηση ναυαγιαιρεσίας δεν απέκλεισαν, ωστόσο, να έχει χτυπήσει το πλοίο σε βράχια κατά τη βύθισή του, αν και σε άλλο βίντεο από τον τόπο της επιχείρησης της περασμένης εβδομάδας φαίνεται ο βυθός γύρω από τη νησίδα Αταλάντη σχετικά καθαρός. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Πειραιά δεν έχει ολοκληρώσει την ανάκριση για τις συνθήκες βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 2017 έξω από τα Σελίνια της Σαλαμίνας. Ομως ο μηχανικός του πλοίου, ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν πάνω στο σκάφος την ώρα του ατυχήματος, φέρεται να έχει καταθέσει ότι την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση άκουσε έναν θόρυβο «σαν να κλείνει πόρτα του μηχανοστασίου», πήγε στο μηχανοστάσιο χωρίς να δει εισροή υδάτων και στη συνέχεια ανέβηκε στο κατάστρωμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», που έπαιρνε διαρκώς και μεγαλύτερη κλίση.

Ο πλοιοκτήτης Θόδωρος Κουντούρης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκε το ρήγμα. Τις προηγούμενες μέρες ο πλοιοκτήτης ζήτησε να στείλει δικούς του δύτες στα Αμπελάκια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν εξαιτίας του τρόπου που ήταν δεμένο το πλοίο. Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρίσκεται σε μεσεγγύηση, δηλαδή είναι προσωρινά στα χέρια του Δημοσίου μέχρι να τελειώσει η έρευνα, άρα ο ιδιοκτήτης του αποκλείει να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον με τον τρόπο που το χρησιμοποιούσε έως τη βύθισή του.

πηγή: Καθημερινή