μυτιλήνη-ξεπέρασαν-τους-5-700-οι-πρόσφυγε-322807
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2018 | 16:40

Μυτιλήνη: Ξεπέρασαν τους 5.700 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια

Συνολικά 294 πρόσφυγας και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο, από τα μεσάνυχτα χθες μέχρι και σήμερα στις 8 το πρωί. Σε όλο το μήκος των ανατολικών ακτών του νησιού και μέσα στα Ελληνικά χορικά ύδατα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της δύναμης της Frontex διέσωσαν σε οκτώ περιστατικά ανθρώπους που επέβαιναν σε πλαστικές βάρκες.

Συγκεκριμένα διασώθηκαν άνθρωποι που κινδύνευαν σε ένα περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου, σε δυο περιστατικά στο ακρωτήριο Κόρακας, σε δυο περιστατικά στην περιοχή των Μυστεγνών, σε δυο περιστατικά στην περιοχή της Θερμής και σε ένα περιστατικό ανοικτά του κόλπου της Γέρας.

Το γεγονός ανησυχεί τις τοπικές αρχές αφού τη ίδια ώρα η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πριν λίγο επίσημα στην ιστοσελίδα της, ότι δεν πραγματοποίησε καμία επιχείρηση σε όλο το Αιγαίο. Επίσης, μηδενικές ήταν οι ροές προς όλα τα άλλα νησιά πλην Λέσβου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου πλην των σημερινών αφίξεων παρέμεναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και χθες στη Λέσβο πέρασαν 884 άτομα. Στη Σάμο 327 και στη Χίο μόλις 58.

Η κατάσταση τώρα στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια έγινε ξανά «εκρηκτική». Χωρίς τις σημερινές αφίξεις, μέχρι και χθες μέσα στον καταυλισμό που είναι για να στεγάζει 3.000 άτομα, ζούσαν 5.413 άτομα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός πλέον εξακοντίσθηκε σε πάνω από 5.700. Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί στη Μόρια αν συνεχισθούν οι αυξημένες ροές προς τη Λέσβο. Ιδιαίτερα μάλιστα ανησυχούν δεδομένου το ότι αυτές σε συνδυασμό με το Πάσχα των καθολικών αλλά και το ορθόδοξο Πάσχα μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων στον καταυλισμό.