μυτιλήνη-αθώος-ο-διευθυντής-του-μουσε-535132
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.09.2018 | 20:11

Μυτιλήνη: Αθώος ο διευθυντής του μουσείου απολιθωμένου δάσους για το θάνατο βρετανίδας επισκέπτριας

Αθώο έκρινε το απόγευμα της Τετάρτης (19/9) το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων Μυτιλήνης, τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του μουσείου απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Μυτιλήνης και κορυφαίο παγκόσμια παράγοντα από το χώρο των γεωπεπιστημών.

Ο κ. Ζούρος κατηγορείτο για φόνο από αμέλεια, και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκισης για το θάνατο επισκέπτριας από τη Μεγάλη Βρετανία, στο πάρκο απολιθωμάτων στη θέση Μπαλή Αλώνια της δυτικής Λέσβου, τον Ιούνιο του 2011.

Η δίκη διήρκεσε δύο μέρες και στη διάρκειά της αποδείχθηκε ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε λόγω πτώσης της, όταν έσπασε ξύλινο κάγκελο υποχωρώντας, στην προσπάθεια της να αυτοφωτογραφηθεί. Κατά την προδικασία είχε απαγγελθεί η κατηγορία στον κ. Ζούρο, επειδή είχε γίνει δεκτό ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των κατασκευών στο πάρκο απολιθωμάτων είχε το Μουσείο, ενώ κατά τη δίκη αποδείχθηκε ότι η ευθύνη της συντήρησης ήταν της διεύθυνσης Δασών αφού το συγκεκριμένο πάρκο (αλλά όχι τα άλλα που συναποτελούν το απολιθωμένο δάσος και λειτουργούν υπό τη ευθύνη του μουσείου) έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν αποδείχθηκε ελλιπής συντήρηση των υποδομών του πάρκου.

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια της άτυχης Βρετανίδας διεκδικεί αποζημίωση ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, και κάθε άλλον υπεύθυνο για το θάνατο της.