μύκονος-στα-79-ευρώ-η-μερίδα-καλαμαράκ-1035807
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.06.2022 | 13:52

Μύκονος: «Στα 79 ευρώ η μερίδα καλαμαράκια»

Για καλοκαίρι ρεκόρ στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης μιλά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που φιλοξενεί αφιέρωμα για τους φθηνότερους προορισμούς στη Μεσόγειο. Σε αυτό το επίπεδο, η εφημερίδα κατατάσσει ως φθηνότερο προορισμό την Τουρκία, ενώ ως ακριβότερο την Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την Μύκονο.

«Για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή. Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, η επιθυμία για ήλιο και παραλία είναι τόσο μεγάλη, που οι κρατήσεις ξεπερνούν τις προσδοκίες του κλάδου» αναφέρει. Ορισμένοι προορισμοί μάλιστα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, που ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ σε πολλά μέρη. Όμως οι φετινές διακοπές έχουν το τίμημά τους, σημειώνει ο συντάκτης, εξηγώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός, που στην ευρωζώνη έφτασε το 8,1% κάνει και τις καλοκαιρινές διακοπές πιο ακριβές.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι «το νέο ανατέλλον αστέρι ανάμεσα στους προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία».

Οι τιμές, σημειώνει, για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων εκρήγνυνται. «Εάν δεν προσέξει κανείς στη Μύκονο, θα τον ξεσκίσουν αλύπητα: 79 ευρώ η μερίδα καλαμάρια στα κάρβουνα, 15 ευρώ ο εσπρέσο» γράφει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι παρά την οργή αρκετών ταξιδιωτών για τις τιμές στα social media, μέχρι στιγμής, η επιθυμία για ταξίδι στην Ελλάδα δεν υποχωρεί.

«Το brand Ελλάδα προσελκύει. Για τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Ευρώπης, Tui, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2022. Η εταιρεία θέλει να φέρει φέτος 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα», με τη μεγάλη μερίδα να προέρχεται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ, η Ελλάδα επωφελείται από την καλή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, από τη γραφική ποικιλομορφία της και την τάση προς περισσότερο μεμονωμένες διακοπές.

Ωστόσο, ο στόχος των 31,3 εκατομμυρίων επισκεπτών του 2019 δύσκολα θα προσεγγιστεί εκ νέου. Ένας λόγος είναι η απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, που ανέρχονταν σε 800.000 το 2019.

Νέο ρεκόρ αναμένεται ότι θα σημειώσει φέτος και ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, Delta, American και United προσφέρουν περισσότερες απευθείας πτήσεις από ποτέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες, επειδή ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από άλλους ξένους.

Γιατί η Τουρκία προσφέρει σχετικά φθηνότερες διακοπές

Σε ότι αφορά στην Τουρκία όλα τα είδη γίνονται ακριβότερα λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ, αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι το γεγονός αντισταθμίζεται εν μέρει από την πτώση της τουρκικής λίρας για τους ξένους τουρίστες.

«Οι διακοπές στην Τουρκία είναι σχετικά φθηνές, επειδή το πρόσθετο κόστος στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ακόμα χαμηλό» σημειώνει η εφημερίδα.

Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να σημαίνει ότι φέτος θα έρθουν σημαντικά λιγότεροι τουρίστες στη χώρα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία all-inclusive στην περιοχή της Αττάλειας ειδικότερα, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να δώσουν τα δωμάτιά τους σε παραθεριστές από άλλες χώρες σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, οι τουρίστες θα πρέπει να ξέρουν ότι ο πληθωρισμός κάνει άλλες υπηρεσίες πιο ακριβές. Εάν πάρει κάποιος ταξί από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, πληρώνει σημαντικά περισσότερα σε ευρώ από πριν. Το ίδιο ισχύει για τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων και καυσίμων καθώς και για εκδρομές με λεωφορείο και πλοίο.