μπήκαν-οι-μυστικοί-επιβάτες-στα-μέσ-769503
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.10.2021 | 10:38

Μπήκαν οι «μυστικοί επιβάτες» στα μέσα μεταφοράς – Τι ελέγχουν

Αφού μάλλον οι εμπειρίες των πραγματικών επιβατών δεν θεωρούνται αμερόληπτες οι διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας  ανέθεσαν σε εταιρείας υπηρεσίες έρευνας «μυστικού επιβάτη».

Οι «μυστικοί επιβάτες» από σήμερα Δευτέρα και το επόμενο διάστημα θα επιβιβάζονται στα ΜΜΜ χωρίς να κάνουν γνωστή την ιδιότητά τους και θα καταγράφουν τις εμπειρίες τους σε αυτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Open πρόκειται για 50 «πράκτορες» που θα παραδώσουν μέσα στον επόμενο μήνα 1.000 αξιολογήσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για όλα τα μέσα μεταφοράς της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων θα αξιολογούν την τήρηση των δρομολογίων, την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, την καθαριότητα αλλά και την τη συμπεριφορά και ευγένεια του οδηγού, ακόμα και την οδική του συμπεριφορά του (το εάν δηλαδή οδηγεί με ασφάλεια, εάν τηρεί τον ΚΟΚ, κλπ) με στόχο να εντοπιστούν τα προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δεν βλέπουν την κίνηση αυτή με καλό μάτι θεωρώντας την περιττή. Ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων μετρό και εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Σπύρος Ρεβύθης, σημείωσε πως δεν χρειάζεται να σπαταλούνται χρήματα με συμβάσεις σε ιδιώτες εργολάβους την ώρα που τα αρχεία και τα δρομολόγια καταγράφονται με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και κάμερες.

«Δεν έχουμε οδηγούς, ελεγκτές, σταθμάρχες, τεχνικό προσωπικό. Διακόσιοι εργαζόμενοι με έχουν φύγει με μετατάξεις και συντάξεις. Γιατί να πετάμε χρήματα;» λέει ο ίδιος και υπογραμμίζει πως το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ του οποίου είναι μέλος δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες αυτής της νέας «υπηρεσίας.»