μπαλκόνια-από-τι-κινδυνεύουν-τι-πρέπ-1125810
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.01.2023 | 10:08

Μπαλκόνια: Από τι κινδυνεύουν – Τι πρέπει να κάνετε

Την ανάγκη σωστής συντήρησης των μπαλκονιών αναδεικνύει η κατάρρευση του μπαλκονιού σε ξενοδοχείο της Συγγρού.

O μεγαλύτερος εχθρός του μπαλκονιού δεν είναι το φορτίο, αλλά η διάβρωση που μειώνει την αντοχή τους, και σε κάποιες περιπτώσεις θα μειώσει την κατάρρευσή τους.

Η θέση των μπαλκονιών σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αντιξοότητες του καιρού. Για να αποφύγετε μια δαπανηρή ανακαίνιση ή ακόμα και μια ερειπωμένη κατάσταση, το μπαλκόνι θα πρέπει να διατηρείται, να συντηρείται και να ανακαινίζεται τακτικά.

Το μπαλκόνι είναι εκτεθειμένο σε:

UV ακτινοβολία

Θερμότητα και κρύο

Νερό και υγρασία

Χιόνι, πάγο, παγετό

άνεμο (στην οθόνη ή το κιγκλίδωμα)

Η προσπάθεια ανακαίνισης και συνεπώς το κόστος δεν εξαρτάται μόνο από τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Τα μεμονωμένα εξαρτήματα και εξαρτήματα εκτίθενται σε εντελώς διαφορετική τάση.

Διαχωρίζουμε ένα μπαλκόνι σε διαφορετικές περιοχές:

μπαλκόνι όροφο

Μπαλκόνι κιγκλίδωμα ή παραπέτα

μπαλκόνι στέγη

Μπαλκόνι πίσω τοίχο ή πρόσοψη

Ανακαίνιση μετά την κατασκευή του μπαλκονιού

Επιπλέον, ωστόσο, ο τεχνικός σχεδιασμός των μπαλκονιών είναι κρίσιμος από την άποψη της ανάγκης για ανακαίνιση:

κονσόλα, μπαλκόνι με πρόβολο (πάτωμα)

Μπροστά ή μπροστά μπαλκόνι

καλλιέργεια μπαλκόνι

κρεμαστή μπαλκόνι

Ασανσέρ ή μπαλκόνι

Ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως σκόπιμα μπαλκόνια ή μπαλκόνια επέκτασης, με την πάροδο του χρόνου ή με την πάροδο του χρόνου, χτίστηκαν βυθιστικά μπαλκόνια ή η λογαία (ανοιχτός χώρος στο αποτύπωμα του κτιρίου), ανάλογα με τη δεκαετία ή την εποχή.

Η βάση του μπαλκονιού

Στην περίπτωση της πλάκας δαπέδου, οι περισσότεροι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την προεξέχουσα πλάκα σκυροδέματος ως μπαλκόνι. Αυτό εξακολουθεί να παρέχεται ως επί το πλείστον με μια μπαλκονόπορτα σε μια συγκεκριμένη κλίση για αποστράγγιση. Αυτή η κατασκευή μπαλκονιού δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα. Σήμερα έρχεται στην κεκλιμένη επίστρωση συνήθως ένα πλαστικό λεπτό στρώμα που σφραγίζει και ταυτόχρονα αποστραγγίζεται όπως αποστράγγιση, τότε ακολουθεί μόνο το ανώτερο στρώμα για το δάπεδο.

Η άσφαλτο για τη στεγανοποίηση εξοικονομεί κόστος, αλλά δεν αποτελεί πρότυπο στην κατασκευή

Η σφράγιση με ασφαλτικές μεμβράνες αποθαρρύνεται μάλλον σε σχέση με αυτά τα σύγχρονα συστήματα. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας σύγχρονης ανακαίνισης είναι πολύ υψηλότερο. Τόσο πώς μπορείτε να ανανεώσετε το πάτωμα μπαλκόνι είναι τελικά επίσης ένα ζήτημα του κόστους.

Προστατέψτε τα μεταλλικά μέρη στο μπαλκόνι από τη διάβρωση

Τα μεταλλικά μέρη στο μπαλκόνι, έτσι ώστε το κιγκλίδωμα και τα στοιχεία στήριξης να παρέχονται σε κάθε περίπτωση με αντιδιαβρωτική προστασία. Κάντε τις διαφορές μεταξύ συμβατικού και ελαφρού μετάλλου εδώ. Επιπλέον, πολλά εξαρτήματα είναι συχνά γαλβανισμένα εν θερμώ, τα οποία δεν διευκολύνουν τη ζωγραφική ή τη βαφή από το μπαλκόνι.

Ο πίσω τοίχος ανήκει στην πρόσοψη

Οι πίσω τοίχοι κατασκευάζονται κυρίως από το ίδιο δομικό υλικό όπως η πρόσοψη, δηλαδή η τοιχοποιία με γύψο και το χρώμα των προσόψεων. Ωστόσο, ειδικά σε παλαιά και υπάρχοντα κτίρια, τα σύνθετα συστήματα θερμομόνωσης (ETICS) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη μόνωση των προσόψεων. Αυτό θα επηρέαζε και τον πίσω τοίχο του μπαλκονιού. Ωστόσο, με θανατηφόρες συνέπειες, δεδομένου ότι ένα τέτοιο ETICS μπορεί να εφαρμοστεί έως και 50 cm. Με μπαλκόνι πλάτους 1,50 μ., Όπως συμβαίνει συχνά με παλιά μπαλκόνια, το μπαλκόνι δεν θα είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο.

Επομένως, οι εκτιμήσεις σας σχετικά με την ανακαίνιση και την ανακαίνιση των μπαλκονιών πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη ένα μελλοντικό σχεδιασμένο σύστημα ETICS. Επειδή σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να μεγεθύνετε ή να επεκτείνετε ένα μπαλκόνι. Αυτό πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό σας.

Το πρόβλημα της μόνωσης υπάρχει ακόμη και με προεξοχές

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη πτυχή στη μόνωση των προσόψεων. Συγκεκριμένα, οι πρόβολοι, που συνδέονται με τις πλάκες από μπαλκόνι τοιχοποιίας, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αδυναμία της θερμομόνωσης. Δεν ήταν πρωταρχικό θεωρούμενο ότι εδώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ψυχρή γέφυρα. Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο την κακή θερμομόνωση. Ομοίως, αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση στην τοιχοποιία και έτσι να προωθήσει μαζικές δομικές βλάβες. Εάν είναι απαραίτητο, έχει νόημα να κατεδαφίζουμε ένα παλιό μπαλκόνι και να εγκαταστήσουμε ένα μοντέρνο μπαλκόνι.

με πληροφορίες από το lets-rebuild.com