μπάχαλο-με-την-αλλαγή-ώρας-και-την-κατά-195808
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.10.2020 | 12:16

Μπάχαλο με την αλλαγή ώρας και την κατάργηση της

Αλλαγή ώρας έχουμε τα ξημερώματα σε χειμερινή ώρα.

Είναι μια ώρα παραπάνω ύπνος, αλλά και μια ώρα περισσότερη νύχτα… Και μάλιστα με απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες για τον κορονοϊό.

Η ώρα αλλάζει στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η αλλαγή ώρας που θα γίνει στις 28 Μαρτίου 2021 (όταν δηλαδή θα ξαναβάλουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά) να είναι και η τελευταία. Το ζήτημα όμως παραμένει ανοιχτό.

Χώρες όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία θέλουν την κατάργηση της θερινής ώρας και τη διατήρηση μόνο της χειμερινής.

Η Ελλάδα από την άλλη δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Θέλει να παραμείνουμε κανονικά με τις αλλαγές ώρας.

Σε πρώτη φάση η Κομισιόν πρότεινε κατάργηση της «διπλής ώρας» και εξουσιοδότησε τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ως την 1η/1/ 2020 ποια ώρα θα κρατήσουν. Κι ενώ το πράγμα έδειχνε να παίρνει το δρόμο του, οι αλλαγές κόλλησαν στο Συμβούλιο των Υπουργών, που εμφανίστηκε διχασμένο.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Σήμερα το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και η γερμανική προεδρία δεν σκοπεύει φυσικά να το ανακινήσει. Δεδομένης μάλιστα της πανδημίας, το … «ωρολογιακό ζήτημα» δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι πριν από το 2022, στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αλλαγή θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

Μάλιστα πολλοί στην Ελλάδα επιμένουν ότι υπάρχει η κατάργηση, άλλοι πάλι διάβασαν το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr έγκαιρα και ενημερώθηκαν ότι το θέμα έχει απλά παγώσει.

Ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis.gr από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανατρέπουν τα δεδομένα και τα δημοσιεύματα που επιμένουν μέχρι και σήμερα να μιλούν για κατάργηση της αλλαγής ώρας και ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας.

Διασταυρωμένες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι σε ότι αφορά την κατάργηση της αλλαγής ώρας η σχετική νομοθεσία δεν έχει κυρωθεί και για την ακρίβεια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν έχουν καν ξεκινήσει λόγω αδυναμίας του δεύτερου να υιοθετήσει την κοινή διαπραγματευτική του θέση.

Έτσι η κατάργηση της αλλαγής ώρας, που είχε ανακοινωθεί για το 2021 παγώνει και πάει πίσω στην καλύτερη περίπτωση.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την αλλαγή ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, η ελληνική θέση ήταν να μην αλλάξει το καθεστώς γιατί θα είχε επιπτώσεις σε διαφορά θέματα κυρίως στον τουρισμό και στις αερομεταφορές. Ανήκει στο μπλοκ των χωρών που αποτελούν αναστέλλουσα (ισχυρή) μειοψηφία.