μητσοτάκης-σε-ερντογάν-δεν-νοείται-ν-1078958
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.10.2022 | 13:03

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο»

Νέα απάντηση, αυτή τη φορά προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το «θερμό» επεισόδιο στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» και τόνισε ότι, απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών» και υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική», αν και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου» υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο».

Όσο για την απόπειρα Ερντογάν για μεταφορά της έντασης στο δείπνο των ηγετών της ΕΠΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της».

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από την Αθήνα, ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει όλα τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας και στην άτυπη Σύνοδο των «27» που πραγματοποιείται σήμερα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, με αφορμή τα ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες στη Λέσβο και στα Κύθηρα, ο πρωθυπουργός άφησε επιπλέον «αιχμές» για τη στάση της Άγκυρας, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και τις αποφάσεις για την αντιμετώπισή της που καλείται να λάβει η ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχουμε προτείνει και υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο. Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα», υπογραμμίζοντας μετ’ επιτάσεως ότι «είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Πούτιν από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών».