μισέλ-ντε-γκρες-ο-πρίγκιπας-εξάδελφος-1120759
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.01.2023 | 11:30

Μισέλ ντε Γκρες: Ο πρίγκιπας εξάδελφος του Κωνσταντίνου που έγινε συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ

Ο Μισέλ ντε Γκρες είναι ίσως το μόνο μέλος των Γλύξμπουργκ που βιοπορίστηκε μέσα από τη δουλειά του και γνώρισε τεράστια επιτυχία ως συγγραφέας.

Η οικογενειακή σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο προκύπτει από τον πατέρα του, Πρίγκιπα Χριστόφορο της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940). Ο Χριστόφορος ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, και κατά 20 χρόνια μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’, παππού του τέως βασιλιά που μόλις πέθανε. Ο Μισέλ ντε Γκρες λοιπόν, ήταν πρώτος εξάδελφος του βασιλιά Παύλου και, παρότι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Κωνσταντίνο, ήταν θείος του.

Το αντικείμενό του είναι κυρίως η συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, μια ευφυής ανάμιξη πραγματικών και φανταστικών γεγονότων, σε μια μεγάλη σειρά περίπου 30 βιβλίων που έχουν κάνει το όνομα Μισέλ ντε Γκρες παγκοσμίως γνωστό και ταυτόσημο με πλήθος μπεστ-σέλερ. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται πασίγνωστοι τίτλοι όπως «Το παλάτι των δακρύων», «Νύχτα στο Σαράι», «Ανδρόνικος Α. Κομνηνός», «Μπουμπουλίνα», «Η Αυτοκράτειρα των Αποχαιρετισμών», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος» κ.α. Από το γαλλικό πρωτότυπο, τα βιβλία του ντε Γκρες συνήθως μεταφράζονται αμέσως σε πολλές άλλες γλώσες.

Ο Μισέλ ντε Γκρες έχει γεννηθεί στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 1939. Ο πατέρας του, το τελευταίο τέκνο του βασιλιά Γεωργίου Α’, απεβίωσε όταν ο Μιχαήλ ήταν μόλις ενός έτους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο μικρός Μιχαήλ μετακόμισε με την μητέρα του στο Μαρόκο. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του, τη μητέρα της Φραγκίσκης. Κατόπιν έμειναν για μερικά χρόνια στην Μάλαγα της Ισπανίας, έως ότου το 1948 εγκατασταθούν τελικά στο Παρίσι. Το 1953 η Φραγκίσκη πεθαίνει και ο πρίγκιπας Μιχαήλ ζει με τον οικογένεια του θείου του, Κόμητα των Παρισίων. Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στη Γαλλία και ακολούθως πήρε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Ρώμης το 1960.

Το επόμενο βήμα για τον Μισέλ ντε Γκρες σε ηλικία 25 ετών,  ήταν η εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στην Ελλάδα. Την οποίαν επισκέφθηκε για πρώτη φορά ειδικά για να υπηρετήσει επί τέσσερα χρόνια στο σώμα του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια, ο βασιλιά Παύλος δέχτηκε τον Μισέλ σαν δικό του παιδί και τον φιλοξένησε πρόθυμα στην Αθήνα και το Τατόι.

Το 1965, και πάλι παραβιάζοντας τις βασιλικές συνήθειες, αποφασίζει να παντρευτεί μια «κοινή θνητή», την Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομηχάνου Θεόδωρου Καρέλλα και της Ελένης Χαλικιοπούλου. Για χάρη της ο Μισέλ παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα διαδοχής στον θρόνο του Ελληνικού Βασιλείου. Με την Μαρίνα, η οποία είναι καλλιτεχνική φύση και σπούδασε εικαστικά στην σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γιάννη Τσαρούχη, ενώ μαθήτευσε και στον μεγάλο ζωγράφο Όσκαρ Κόκοσκα, ο Μισέλ ντε Γκρες απέκτησε δύο κόρες, τις πριγκίπισσες Αλεξάνδρα και Όλγα της Ελλάδας, το 1968 και το 1971 αντίστοιχα. Από το 1965 ως το 1972 η οικογένεια του Μισέλ ντε Γκρες έζησε στην περιοχή του Αμαρουσίου, πίσω από το Κτήμα Συγγρού.

Τότε ο Μισέλ ντε Γκρες ανακάλυψε την κλίση του στο γράψιμο. Το πρώτο του βιβλίο, που εκδόθηκε το 1970, είχε τίτλο «Ιστορία, αδερφή μου, υπάρχει μέλλον;» για το οποίο τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Cazes. Με την Μαρίνα να εκθέτει τη δουλειά σε αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο και τον Μισέλ να κάνει ιστορική έρευνα πριν από τη συγγραφή κάποιου βιβλίου του, ο χρόνος κυλούσε μεταξύ Παρισίων και Νέας Υόρκης, όπου και διέμειναν για 13 χρόνια.

«Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, να επιλέξουμε ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη» γράφει ο Μισέλ ντε Γκρες. Και καταλήγει στο ότι «επιλέξαμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Γυρίσαμε στο Παρίσι, κατόπιν στην Αθήνα και αργότερα στην Πάτμο. Οι σταδιοδρομίες μας εξακολούθησαν να εξελίσσονται. Η Μαρίνα έκανε εκθέσεις στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και αλλού, ενώ εγώ εξέδιδα ιστορικά μυθιστορήματα, καθώς και βιβλία για τις καλές τέχνες και τη φωτογραφία. Οι δύο κόρες μας μεγάλωσαν: Τελείωσαν το πανεπιστήμιο και παντρεύτηκαν. Τώρα είμαστε περήφανοι παππούδες τεσσάρων αγοριών και ενός κοριτσιού».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Μισέλ ντε Γκρες ήταν ο μόνος Γλύξμπουργκ που δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα αντι-κινήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967, όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχείρησε να ανατρέψει την χούντα των συνταγματαρχών. Μολονότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εγκατεστημένος στο Παρίσι, επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. Εκτός από τους «δεσμούς αίματος» που τον συνδέουν με τη χώρα μας, ο Μισέλ ντε Γκρες μαζί με τη σύζυγό του, την Μαρίνα Καρέλλα έχει δημιουργήσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ελίζα».