μινιον-φωταγωγήθηκε-για-τα-χριστούγε-974489
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.12.2021 | 21:17

ΜΙΝΙΟΝ: Φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη το ιστορικό κτήριο ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε. Το κτήριο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται πλήρως ενταγμένο στην εορταστική ατμόσφαιρα της Αθήνας, όπου παλιότερα δέσποζε.

Ο τσιμεντένιος σκελετός του πολυκαταστήματος, που καταστράφηκε από εμπρησμό το 1980, δεσπόζει αγέρωχος από το 1934 στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας.

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο του ίδρυσε το έτος αυτό, το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν και από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Ωστόσο, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Το ΜΙΝΙΟΝ είχε 9 ορόφους αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.