μετακίνηση-εκτός-νομού-τα-5-όχι-για-τ-694823
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.04.2021 | 10:45

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα 5 «όχι» για την έξοδο του Πάσχα

Η πίεση στα νοσοκομεία τρομάζει τους ειδικούς που εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους στο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ήδη από χθες, οι περισσότεροι εμφανίζονταν διχασμένοι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ σήμερα σχεδόν όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις εκφράζουν απόψεις κατά του μεγάλου «ναι» για το Πάσχα.

Μάλιστα, σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται και για την απελευθέρωση των μετακινήσεων με τη χρήση self test, ενώ άλλοι τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος για το καλοκαίρι και την σημαντική επανεκκίνηση του τουρισμού. Στο ίδιο κλίμα εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ έδωσε την κατεύθυνση: «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Σημαντικό δεδομένο είναι και το νέο «μαύρο» ρεκόρ νεκρών και διασωληνωμένων που κατέγραψε χθες και ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση περιελάμβανε 104 θανάτους, αριθμό χωρίς προηγούμενο για το 2021, ενώ οι διασωληνώσεις έφτασαν τις 819, τις περισσότερες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα και μέχρι σήμερα.

Μίνα Γκάγκα

«Ακόμα και το ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με μικρές παρέες είναι λογικό άνοιγμα» είπε σήμερα στο OPEN. «Μια μαζική έξοδος και τραπέζι πασχαλινό είναι παρακινδυνευμένο αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πώς θα είναι σε δύο εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να βάζει «πάγο» στο σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό» με την χρήση των self test.

«Αν κάποιος νιώσει ότι είναι αρνητικός ή ότι επειδή είναι αρνητικός μπορεί να κάνει κάποια πράγματα και αυτό συμβεί τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ανθρώπους που θα κάνει δράσεις που δεν θα έπρεπε και θα έχουμε διασπορά. Ούτε η λήψη είναι εγγυημένη ότι θα λάβει σωστό αποτέλεσμα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην κάνει κάποιος ειλικρινή χρήση του θετικού αποτελέσματος κάτι που πρέπει να αποφύγει όποιος μας ακούει γιατί θα κάνει κακό στον εαυτό του πρώτα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την συμπεριφορά όλων μας» επισήμανε.

Ματίνα Παγώνη

Η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σε υψηλότερους τόνους υπογράμμισε ότι πρέπει να «ηρεμήσουμε με το Πάσχα».

«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και πρόσθεσε ότι «με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο».

«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη-Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» εξήγησε η ίδια.

Γιώργος Παυλάκης

Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης» έκανε λόγο «εβδομάδα παθών διαρκείας μέχρι το Πάσχα» και υπογράμμισε πως με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα. «Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση» προειδοποίησε και στάθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα, λέγοντας πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν.

«Περιμένουμε 100 θανάτους καθημερινά. Κάθε άνοιγμα είναι κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση. Το κράτος χρειάζεται να βάλει κανόνες. Το πρώτο μας καθήκον είναι να ρίξουμε τα κρούσματα. Αν γίνει αυτό μπορεί να ελπίζουμε σε ένα καλό Πάσχα και καλό καλοκαίρι, αν όχι ο ιός θα σέρνεται» είπε στον ΑΝΤ1.

Νίκος Τζανάκης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έθεσε και τον παράγοντα κινδύνου στις εκκλησίες την περίοδο του Πάσχα.

«Ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως είναι μεγάλη η διασπορά, επισημαίνοντας πως το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από τον αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: ieidiseis.gr