μετακίνηση-εκτός-νομού-δεν-θα-απαιτεί-762329
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.05.2021 | 15:28

Μετακίνηση εκτός νομού: Δεν θα απαιτείται κανένα πιστοποιητικό

Διαψεύδεται κατηγορηματικά από κυβερνητικές πηγές το δημοσιεύμα της «Καθημερινής» για το ενδεχόμενο να καλούνται οι πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test για να μπορούν από τις 15 Μαΐου να μετακινούνται από νομό σε νομό.

Ωστόσο, τονίζεται ότι καλό θα ήταν πριν μετακινηθεί κανείς να έχει ελεγχθεί με τεστ για να μην μεταφέρει τον κορωνοϊό.

Για το θέμα αυτό προϊδέασε το πρωί με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια ώρα, είναι έτοιμο και από το υπουργείο Πολιτισμού, το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτό θα κληθούν να εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι θα κάνουν την καθιερωμένη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως ημερομηνία για το άνοιγμα των μουσείων να είναι η 14η Μαΐου.

Επίσης το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου με πιο πιθανή ημερομηνία την 21η αναμένεται να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και τις τελευταίες ημέρες του μήνα να επιτραπεί η λειτουργία των θεάτρων και των συναυλιών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα προϋποθέτουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων όπως τεστ αλλά και θερμομετρήσεις και συγκεκριμένο αριθμό θεατών αλλά και αποστάσεις.

Ήδη έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι:

Από το Σάββατο 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως αύριο την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.