μετά-τα-χριστούγεννα-η-πληρωμή-των-ανα-542783
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.12.2018 | 12:53

Μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή των αναδρομικών στους γιατρούς

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σύμφωνα με ενημέρωση υπηρεσιακών παραγόντων, οι διαδικασίες για την καταβολή έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με την ίδια διαδικασία που καταβάλλονται οι μισθοί, δηλ. χωρίς εντάλματα που εγκρίνονται από Επιτρόπους, αλλά μέσω κατάθεσης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ).

Μέσω του facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο «ολοκλήρωσε την απαιτούμενη προεργασία για να καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους γιατρούς.

«Έχει μεταφερθεί πίστωση 189,5 εκατομμυρίων ευρώ στον κεντρικό κωδικό μισθοδοσίας και έχουν αποσταλεί οι κωδικοί στις οικονομικές υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, οι οποίες τώρα πρέπει να ολοκληρώσουν τον υπολογισμό των αναδρομικών και να ανεβάσουν τα αρχεία των δικαιούχων στην Ενίαια Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) προκειμένου να γίνει η πληρωμή στις 27 Δεκεμβρίου ή στην πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου», γράφει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Π. Πολάκης τονίζει ότι κάθε υπηρεσία πρέπει να φτιάξει δύο αρχεία, ένα για τους εν ενεργεία γιατρούς το οποίο θα ανεβάσουν στην ΕΑΠ και ένα για τους συνταξιούχους το οποίο θα αποσταλεί στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν γιατροί από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, όσα νοσοκομεία έχουν ετοιμάσει τις καταστάσεις αναδρομικών μπορούν να τις ανεβάσουν στην ΕΑΠ ώστε να καταβληθούν στις 27 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πάρουν αναδρομικά για τη διετία από τις 13/11/2014 έως τις 31/12/2016, και το συνολικό καθαρό ποσό είναι 114,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι γιατροί έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν δικαστικά όλα τα ποσά που έχουν χάσει για το διάστημα από 01/01/17 μέχρι σήμερα, καθώς και την αναπροσαρμογή των μισθών.

Τα αναδρομικά αφορούν γιατρούς ΕΣΥ, γιατρούς και οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας, επικουρικούς γιατρούς και έμμισθους ειδικευομένους και εξειδικευόμενους γιατρούς, για όσο χρόνο ήταν στην υπηρεσία, κατά το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στις περιπτώσεις που κατά τους σχετικούς υπολογισμούς προκύψει, συνολικά, αρνητικό χρηματικό ποσό, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, όπου το εν λόγω ποσό θα εμφανίζεται συνολικά για κάθε δικαιούχο, από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ΟΤΑ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ΥΠΕ.

Στις περιπτώσεις που δικαιούχοι ήταν λειτουργοί κατά ένα μόνο μέρος του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η εκκαθάριση και πληρωμή για το διάστημα αυτό θα γίνει από τον φορέα, στον οποίο υπηρέτησαν κατά το χρόνο της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του χρονικού διαστήματος των τριμήνων αποδοχών, σε περίπτωση επιλογής τους).

Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες υπηρεσιακές μεταβολές των λειτουργών που είχαν μισθολογικές συνέπειες και έλαβαν χώρα κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, οπότε και προσαρμόζεται αναλόγως το ποσό που αφορά το εν λόγω διάστημα

Κρατήσεις

Το εφάπαξ χρηματικό ποσό υπόκειται στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ασφαλιστικές και λοιπές κρατήσεις που ίσχυαν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Επί του καταβαλλόμενου ποσού διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. Ως χρόνος κτήσης του ως άνω ποσού θεωρείται το φορολογικό έτος 2018.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν λάβει σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά που θα λάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093/2012, τα ποσά αυτά συμψηφίζονται με το εφάπαξ χρηματικό ποσό.

Ο συμψηφισμός θα λάβει χώρα και κατά την εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων που τυχόν θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία εφάπαξ καταβολής του εν λόγω χρηματικού ποσού.

Πηγή: athina984.gr