μενδώνη-για-joker-θα-λάβουμε-μέτρα-κατά-των-687860
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.10.2019 | 11:18

Μενδώνη για Joker : Θα λάβουμε μέτρα κατά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ

Διευκρινήσεις για την παρέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους το Σαββατοκύριακο όπου ανήλικοι έβλεπαν την ταινία Τζόκερ, έδωσε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός και επιβεβαίωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε ποτέ καμία τέτοια εντολή και περιέγραψε το προφίλ των δύο γυναικών που έκαναν καταγγελία στην αστυνομία και καταδίκασε απερίφραστα την κίνηση τους.

Όπως εξήγησε η ενέργεια των δύο υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού ήταν «ανοίκεια». «Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή» είπε η κυρία Μενδώνη.

«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ανεργήσουν έτσι» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε η Υπουργός στον Ant1, «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά».

«Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους» είπε η κυρία Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων».

Ανακοίνωση του Υπουργείου

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής και μετά τον σάλο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε  χτες εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.