Categories: Κοινωνία

Μεγάλη Παραίτηση: 1 στους 2 Έλληνες επιλέγει την έξοδο από την εργασία αν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του

Η «Μεγάλη Παραίτηση» είναι μια φράση που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2021. Ο όρος επινοήθηκε στις ΗΠΑ και αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα Workmonitor της Randstad το φαινόμενο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το 1/3 των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα (28,4% της Gen Z και 28% των Millennials) αναζητούν ενεργά την επόμενη επαγγελματική τους ευκαιρία, ενώ το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία που εργάζονται αυτό το διάστημα.

Το θετικό στοιχείο για τις εταιρείες είναι ότι το 62% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν αφοσιωμένοι στην εταιρεία τους και, εφόσον οι εργοδότες ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, εκείνοι θα παραμείνουν στην υπάρχουσα θέση εργασίας τους.

Ωστόσο, το 47%, θεωρεί ότι μπορεί να βρει γρήγορα μια νέα επαγγελματική θέση, σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του, γεγονός που πιστοποιεί την εμπιστοσύνη συνολικά στην τρέχουσα αγορά εργασίας.

Η τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad, του παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, με συνολικό δείγμα 35.000 εργαζομένους, σε 34 αγορές, διεξήχθη το διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου 2022, ενώ στην Ελλάδα η συμμετοχή ξεπέρασε τους 800. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους, τη νέα δυναμική μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία επηρεάζεται από την έλλειψη ταλέντων στην αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Workmonitor, μία αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής. Μάλιστα, το 40% θα επέλεγε να μην εργαστεί καθόλου σε περίπτωση που οι οικονομικές του αποδοχές δεν αποτελούσαν τροχοπέδη για την προσωπική του διαβίωση (48% παγκοσμίως).

Το 95% δήλωσε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση. Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή τους εμπόδιζε να απολαύσουν τη ζωή τους, και το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως). Το 37% των Gen Z και το 34% των Millennials δηλώνουν πρόθυμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η εργασία τους επηρέαζε αρνητικά την προσωπική τους ζωή, ενώ το 39% της Gen Z και το 42% των Millennials έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους στο παρελθόν, λόγω απώλειας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η ευτυχία στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι προσωπικές τους αξίες θα ήθελαν να συμβαδίζουν με την αποστολή και την κουλτούρα του εργοδότη τους.

Συνολικά, καταγράφεται μια σημαντική μεταβολή της νοοτροπίας των εργαζομένων, με τις νεότερες γενιές να θέτουν ως προτεραιότητα την αναζήτηση μεγαλύτερης ικανοποίησης και ευτυχίας στον εργασιακό τους χώρο, ενώ δείχνουν σαφή προτίμηση στα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος νέων εργαζόμενων δεν έχει εργαστεί ποτέ από το γραφείο. Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να καθορίσουν πώς θα αναπτύξουν την εταιρική τους κουλτούρα αλλά και τη στρατηγική ανθρωπίνων πόρων, προκειμένου να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο.

Comments are closed.


Recent Posts

Η τούμπα του Τζο Μπάιντεν με το ποδήλατο μπροστά στις κάμερες

Ο 79χρονος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απολάμβανε μια βόλτα με ποδήλατο κοντά στο σπίτι του στο Rehoboth Beach, στο…

4 λεπτά ago

Power Pass: Στις 75.000 οι αιτήσεις μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Τις 75.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το power pass από το απόγευμα της Παρασκευής που άρχισε η λειτουργία της πλατφόρμας…

8 λεπτά ago

Πέτρος Φιλιππίδης: Ξανά στο σφυρί το σπίτι του στο Ψυχικό

Η πολυτελής μεζονέτα του Πέτρου Φιλιππίδη στο Παλαιό Ψυχικό, βγαίνει ξανά στο σφυρί, με νέα τιμή εκκίνησης στα 900.000 ευρώ.…

10 λεπτά ago

Ο Έλον Μασκ εξόργισε τους Τούρκους με ένα tweet για την Κωνσταντινούπολη

Ένα χιουμοριστικό tweet του Έλον Μασκ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στον θρύλο της Κερκόπορτας, πυροδότησε αντιδράσεις Τούρκων χρηστών…

16 λεπτά ago

Εύβοια: Η φωτιά έχει φτάσει στην είσοδο του χωριού Kρεμαστού- Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή Κρεμαστό (18.6.2022), καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της…

24 λεπτά ago

«Φωτογραφικός» διαγωνισμός από τη ΔΕΗ για μεταφορά μαζούτ

Ανατέθηκε σε υπέργηρο σκάφος να μεταφέρει μαζούτ στα νησιά, με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας οικολογικής καταστροφής. Σε απευθείας αναθέσεις,…

29 λεπτά ago