mε-αυξημένα-μέτρα-ξεκινά-η-δίκη-για-τη-δ-564989
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.01.2020 | 07:56

Mε αυξημένα μέτρα ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ξεκινά σήμερα η δίκη των δύο νεαρών που κατηγορούνται για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβρη του 2018.

Οι δύο νεαροί θα βρεθούν για ενώπιον των γονιών της νεαρής φοιτήτριας, την οποία ξυλοκόπησαν και άφησαν να πεθάνει στη Ρόδο, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η υπόθεση επρόκειτο αρχικά να εκδικαστεί στην Ρόδο, όμως ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ζήτησε με έγγραφό του να μετατεθεί η υπόθεση στην Αθήνα, καθώς φοβούνται για σοβαρά επεισόδια στο νησί. Το αίτημά του έγινε δεκτό και έτσι η δίκη θα ξεκινήσει σήμερα στην Αθήνα, όπου αναμένεται να υπάρχουν και αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στην δίκη θα παραστούν και οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, που θα βρεθούν μπροστά στους δολοφόνους του παιδιού τους για πρώτη φορά. Αμφότεροι, σε δήλωσή τους, ζήτησαν να επιβληθεί η ισόβια φυλάκιση στους δύο κατηγορούμενους, που τους βαραίνουν οι πράξεις του βιασμού και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Οι δύο δράστες κατηγορούνται για τον βιασμό της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη, την οποία φέρονται να ξυλοκόπησαν άγρια στο σπίτι που βρισκόταν ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, επειδή αυτή αρνήθηκε να συνευρεθεί και με τους δύο, πετώντας την σε βράχια στην παραλία Φώκια της Ρόδου, ενώ ακόμη ήταν εν ζωή, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει εκεί. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, η ίδια τους ζητούσε να την πάνε στο νοσοκομείο, αλλά αυτοί αρνήθηκαν και την πέταξαν στα βράχια.

Κατά τους δικαστές του Συμβουλίου «η διάρκεια του επίμαχου περιστατικού ήταν τέτοια που κάλλιστα θα μπορούσε όποιος εκ των δύο το επιθυμούσε (αν φυσικά το επιθυμούσε) να αντιδράσει στις ενέργειες του άλλου, να παράσχει βοήθεια στην παθούσα ή έστω να αποχωρήσει από τον τόπο του συμβάντος, αποδοκιμάζοντας έτσι εμπράκτως τη συμπεριφορά του άλλου. Εξάλλου, η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες και η σωματική διάπλαση αμφοτέρων ήταν τέτοια που δεν δικαιολογεί την υποταγή του ενός στη βούληση του άλλου, αφού οιοσδήποτε εξ αυτών θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προστατεύσει με τη σωματική του δύναμη την Ελένη Τοπαλούδη, εφόσον πράγματι το επιθυμούσε, εμποδίζοντας μέρος έστω εκ των πλειόνων επιθέσεων σε βάρος της, επιθέσεις οι οποίες έλαβαν μάλιστα χώρα με πλείονα μέσα πλήξης, τα οποία εναλλάσσονταν (χτυπήματα με τα χέρια, με σίδερο σιδερώματος κοκ) μέχρι και την τελική ρίψη της στη θάλασσα».

Τονίζουν μάλιστα πως οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων καταρρίπτονται και από την «πρακτικώς αναγκαία σύμπραξή τους κατά την ρίψη της ζωντανής ακόμη παθούσης στο νερό, η επιστροφή αμφοτέρων στο σπίτι στους Πεύκους όπου επιδόθηκαν σε προσπάθειες καθαρισμού του χώρου και συγκάλυψης του εγκλήματος και, τέλος, η απροθυμία αμφοτέρων να σπεύσουν άμεσα στην αστυνομική αρχή και να καταγγείλουν την πράξη, αποτελούν αδιάσειστους ενδείκτες κοινού δόλου των κατηγορουμένων».