με-ακροδεξιό-σύμβολο-blue-lives-matter-αστυνομικός-1019367
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2022 | 15:25

Με ακροδεξιό σύμβολο Blue Lives Matter αστυνομικός που μεταφέρει τον γυναικοκτόνο Αναγνωστόπουλο;

Ενώ στην χώρα μας μετά από τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας καθιερώθηκε η υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων να φέρουν διακριτικά στις στολές τους ώστε να καθίσταται δυνατή η ταυτοποίηση ενός διοικητικού οργάνου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, βλέπουμε αστυνομικά όργανα πολλές φορές να κρύβουν τα διακριτικά στα κράνη τους κολλώντας… αυτοκόλλητα, τα οποία είναι και συμβολικά για εκείνους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Δεκέμβρη του 2020 αστυνομικός από διμοιρία της ομάδας «Δράση» στα Εξάρχεια φαίνεται σε φωτογραφία φορά κράνος στο οποίο φαίνεται μια σιδηρογροθιά, με το λατινικό αριθμό ΧΧΧΙ, δηλαδή 31, με τον αριθμό αυτό να αντιστοιχεί σε εκείνον τάγματος της ναζιστικής Βέρμαχτ, μάλιστα ενός από τα τελευταία που συγκροτήθηκαν το Μάρτη του 1945, πολεμώντας ως και τη συνθηκολόγηση του Γ’ Ράιχ στις 8 Μάη 1945.

Σήμερα λοιπόν, ένας εκ των αστυνομικών που μετέφεραν τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, είχε πάνω του το σύμβολο του αστυνομικού κινήματος Blue Lives Matter, που έχει πάρει μεγάλη διάσταση τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ ως αντίδραση στο κίνημα των Αφρομαερικανών, το Black Lives Matter.

Το σύμβολο αυτό είναι η λεπτή μπλε γραμμή που φαίνεται στην ασπρόμαυρη ελληνική σημαία, όπως καταγράφεται στην φωτογραφία  της Eurokinissi.

Πρόκειται για ένα σύμβολο που έχει συσχετιστεί με την αμερικανική Ακροδεξιά, την θεωρία της λευκής υπεροχής και την εναντίωση στους αγώνες της αφροαμερικανικής κοινότητας για δικαιοσύνη και υιοθετείται ευρέως από ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον μάλιστα στις ΗΠΑ, απαγόρευσε στους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν το σύμβολο της λεπτής μπλε γραμμής ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας οι αστυνομικοί σύμφωνα με κανονισμό της ΕΛΑΣ θα πρέπει να φέρουν διακριτικό, δηλωτικό της ταυτότητάς τους καθώς και διακριτικό επί του κράνους του προσωπικού των διμοιριών των Υποδιευθύνσεων Αποκατάστασης Τάξης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό που θεσπίστηκε από την ΕΛΑΣ τον Απρίλη του 2021, οποιαδήποτε τοποθέτηση μη προβλεπομένων εμβλημάτων θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Αναμένουμε λοιπόν να μάθουμε αν αυτό είναι το προβλεπόμενο έμβλημα κι αν συνιστά όντως πειθαρχικό παράπτωμα.