μάτι-οι-αξιωματικοί-της-πυροσβεστικ-1107069
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.05.2023 | 19:00

Μάτι: «Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής παρακαλούσαν για εναέρια μέσα»

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο των Αθηνών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με 104 θύματα.

Σειρά να καταθέσει στο δικαστήριο είχε ο υπάλληλος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Μανώλης Τσαλιαγκός, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης και βοήθησε στη διάσωση πολιτών από τις φλόγες.

Ο μάρτυρας περιέγραψε την απόγνωση των αξιωματικών της πυροσβεστικής καθώς όπως ανέφερε παρακαλούσαν για εναέριες δυνάμεις όπως ένα παιδί ζητά πίσω το παιχνίδι του. «Βλέπαμε ο ένας στο βλέμμα του άλλου την απόγνωση» περιέγραψε ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώ αναφέρθηκε βήμα-βήμα στις ενέργειες που έκανε όταν ξέσπασε η φωτιά.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων στη θέση «Οχυρό» όταν εντόπισε τον καπνό μέσω ασυρμάτου και ειδοποίησε το 199.

«Ενημέρωσα 16.39 με 16.40.Μιλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα ,το Ραφήνα 1 και το Ραφήνα 3, το Ραφήνα 2 ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων και υδροφόρες για να πάμε στο σημείο» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Τσαλιαγκός είπε στην κατάθεση του πως από τη πολύχρονη εμπειρία κατάλαβε από τη πρώτη στιγμή πως η φωτιά δε θα τελείωνε εκείνη την ημέρα.

«Η φωτιά δεν ήταν συνηθισμένη»

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου τόνισε πως στις 5.30 το απόγευμα είχε πολύ αέρα, καπνό και θερμικό και πρόσθεσε πως η φωτιά δεν ήταν συνηθισμένη τόσο ως προς τη θερμοκρασία όσο και προς την ένταση των ανέμων. «Αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινα Λιμανάκι και το Μάτι. Θεωρώ ότι πεντέμισι και έξι παρά που ήταν στα αναδασωμένα θα μπορούσε να περιοριστεί. Ήταν τρομακτικό το… περπάτημα της φωτιάς» τόνισε ο κ.Τσαλιαγκός.

Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν υπήρχε ειδοποίηση για την απομάκρυνση των κατοίκων, τονίζοντας : «Σίγουρα αν είχαν ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Προσπαθούσαν να κάνουν κάτι….Δεν μπορώ να απαντήσω αν είχε γίνει εισήγηση για απομάκρυνση αν θα ήταν καλύτερα. Ίσως να ήταν καλύτερα αλλά δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος».

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Τσαλιαγκός κατέθεσε πως παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στη δική του δικαιοδοσία από την πρώτη στιγμή ζήτησε εναέρια μέσα ενώ υποστήριξε πως η έγκαιρη παρουσία τους θα ήταν σωτήρια. «Είδα ένα εναέριο γύρω στις πέντε και είκοσι. Είπα ήρθε εναέριο ,σωθήκαμε. Αλλά έκανε ένα κύκλο και έφυγε» τόνισε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

«Δυνάμεις περίμεναν που δεν ήρθαν ποτέ»

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας περιέγραψε εκείνες τις δραματικές στιγμές με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ήταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς να είναι σε απόγνωση. «Οι αξιωματικοί εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμένοι. Δυνάμεις περίμεναν που δεν ήρθαν ποτέ. Οι δυνάμεις ήταν μηδενικές. Οι αξιωματικοί παρακαλούσαν σαν ένα παιδί που λέει δώστε μου το παιχνίδι . Έτσι παρακαλούσαν και εκείνοι για δυνάμεις. Βλέπαμε την απόγνωση ο ένας στα μάτια του άλλου .Η έλλειψη δυνάμεων ήταν το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Τσαλιαγκός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που εκείνη την ημέρα κατάφεραν να διασώσουν, περιγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες. «Μια γυναίκα που ήταν ανάπηρη την πήρα εγώ στα χέρια μου και τη σήκωσα να τη βάλω στο αυτοκίνητο . Ο κόσμος ήταν σε σύγχυση .Είδα ένα άνθρωπο που είχε θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο είχε κατεβάσει την ασφάλεια και ήταν παγωμένος στο φλεγόμενο αυτοκίνητο Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το τζαμί για να τον συνεφέρουμε .Για να διασώσουμε μια Ιρλανδή και να την βάλουμε στο αυτοκίνητο εγώ κρεμάστηκα στον καθρέφτη» εξιστόρησε ο κ.Τσαλιαγκός. Η δίκη συνεχίζεται.