μαρτσουλιόνις-έλληνες-προσπάθησαν-ν-900814
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.05.2021 | 23:07

Μαρτσουλιόνις: Έλληνες προσπάθησαν να μας χρηματίσουν το 1987 -Απάντηση Φασούλα

Απόπειρα χρηματισμού από «μερικούς Έλληνες» πριν το τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 στο ΣΕΦ καταγγέλλει σε συνέντευξη στο ισπανικό περιοδικό Skyhook, ο παλαίμαχος Σοβιετικός μπασκετμπολίστας Σαρούνας Μαρτσουλιόνις: «Μερικοί Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν μεταξύ μας, εξαιτίας της κακής μας επικοινωνίας. Αν ο προπονητής (σ.σ αναφέρεται στον αείμνηστο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης) είχε οργανώσει ένα μίτινγκ και είχε ρωτήσει τη γνώμη μας για μια τέτοια προσφορά, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος. Αντί αυτού, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρτσουλιόνις.

Φασούλας: Συμπλέγματα

Στον Σ. Μαρτσουλιόνις απάντησε μέσω facebook ο Παναγιώτης Φασούλας χαρακτηρίζοντας τον «μικρόψυχο»

Αναλυτικά, η απάντηση Φασούλα

«Αγαπητέ Σαρούνας,

δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ.

Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ’87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως «ντοπαρισμένους». Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας «Μαυριτανοί» για την Εθνική μας ομάδα. Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ.

Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το ’89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς, Παναγιωτης Φασούλας