mάνη-σοκ-με-την-κακοποίηση-της-12χρονης-α-681928
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.10.2019 | 20:25

Mάνη: Σοκ με την κακοποίηση της 12χρονης από ιερέα -Ανοίγουν στόματα

Πανελλήνιο σοκ προκαλεί η υπόθεση παιδεραστίας ενός 12χρονου κοριτσιού από 57χρονο ιερέα στη Μάνη.

Μια υπόθεση που προκάλεσε την οργή και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ: «Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να αποτυπώσουν τον βαθύτατο πόνο μου ως κληρικού, αλλά και την οργή μου ως ανθρώπου για το τερατώδες και φρικαλέο γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου αγγελουδιού στην Ανατολική Μάνη.

Δεν χωρά στο νου και στην ψυχή μου ότι ένας άνθρωπος ταγμένος στη διακονία του Θεού προσβάλλει και προδίδει τον Θεό, βιαιοπραγώντας σε βάρος των δημιουργημάτων Του. Θα ευχόμουν όλα αυτά να μην ισχύουν. Η Δικαιοσύνη όμως θα κρίνει. Το ταχύτερο που αυτή η φρικτή υπόθεση διαλευκανθεί, το καλύτερο.

Όμως τώρα, προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω. Ουδείς μπορεί.

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον Θεό και προσεύχομαι για το αθώο αγγελούδι».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν και δεύτερο πρόσωπο να εμπλέκεται στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στη Μάνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά την απολογία του ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα την ο κατηγορούμενος ιερέας αρνήθηκε τα πάντα, ενώ κλήθηκε και μάρτυρας ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατηγορούμενος παπάς του είχε αποκαλύψει ότι η 12χρονη είχε μιλήσει για κακοποίησή της από δεύτερο πρόσωπο.

 «Αρνητική η ιατροδικαστική έκθεση» λέει η δικηγόρος του ιερέα

«Είναι μία πολύ περίεργη υπόθεση η οποία στο δικαστήριο θα αναλυθεί πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που έχω να σας πω μετά βεβαιότητας είναι το εξής: Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αρνητική, η οποία έγινε όχι για τον ιερέα αλλά για άλλο πρόσωπο που κατήγγειλε η μικρή. Η μικρή δηλαδή μετά από λίγους μήνες καταγγέλλει κι άλλο πρόσωπο με τις ίδιες ακριβώς πράξεις και το περιγράφει με τον ίδιο τρόπο. Ο εντολέας μου δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή καθόλου» δήλωσε στο STAR η δικηγόρος του ιερέα, Ανθή Μπαλιτσάρη.

Συγγενής της 12χρονης δεύτερο πρόσωπο στην υπόθεση κακοποίησης

Η δικογραφία μέχρι αυτή την ώρα παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα το ίδιο βράδυ που οι Αρχές μετέφεραν την 12χρονη στο Χαμόγελο του Παιδιού, είχε υπάρξει καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα από την κόρη του ιερέα, σύμφωνα με την οποία το παιδί είχε κακοποιηθεί από συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο ζούσε μαζί με την μητέρα της τα προηγούμενα χρόνια.

Κ. Γιαννόπουλος: Η 12χρονη υπέστη bullying για να αποσύρει τις καταγγελίες

Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αποκάλυψε ότι το 12χρονο κορίτσι πέρασε έναν… Γολγοθά από τη στιγμή που αποκάλυψε, σε παιδαγωγό του ιδρύματος, τον εφιάλτη που ζούσε στα χέρια ενός ιερέα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συλλόγου, Κώστα Γιαννόπουλο, το κορίτσι υπέστη μπούλινγκ τόσο από τον ιερέα και τον δικηγόρο του, όσο και από την ίδια της τη μητέρα, μέσω επισκέψεων ή και τηλεφώνου, προκειμένου να πάρει πίσω τις καταγγελίες περί σεξουαλικής της κακοποίησης, από τα εννιά της χρόνια, από τον 57χρονο ιερωμένο.

«Ήρθαν η μητέρα, ο δικηγόρος και ο ιερέας, τις γιορτές, στο χώρο μας και δημιούργησαν πρόβλημα» τόνισε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο κ. Γιαννόπουλος, κάνοντας λόγο για απίστευτη τρομοκρατία σε έναν χώρο τόσο ευαίσθητο…

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιούργησαν τέτοια ένταση που χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, η οποία προσήγαγε ακόμα και την παιδαγωγό, στην οποία η 12χρονη αποκάλυψε τον εφιάλτη, τον οποίο ζούσε για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κορίτσι είχε μεταφερθεί στους χώρους του συλλόγου με εισαγγελική παρέμβαση λόγω παραμέλησης και κακής διαβίωσής του. «Κάποιοι πίεσαν πολύ να φύγει το παιδί από το αρρωστημένο περιβάλλον στο οποίο ζούσε με τη μητέρα της και τον παππά» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος χθες αποκάλυψε ότι η μητέρα του παιδιού «κάλυπτε» τον ιερέα που βίαζε την κόρη της!

Καταλυτική κίνηση από τη δασκάλα της μικρής

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν η δασκάλα της 12χρονης ανησύχησε από την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού και ειδοποίησε τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του σχολείου.

Το κοριτσάκι υποβλήθηκε αμέσως σε εξετάσεις όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κακοποιηθεί. Σύμφωνα με την μαρτυρία της μικρής, την κακοποιούσε ο σύντροφος της μητέρας της, δηλαδή ο ιερέας, και μάλιστα επί σειρά ετών.

Ο ιερέας μιλούσε στους κατοίκους και τους επισκέπτες για την έλλειψη ταπεινότητας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, αποδοκιμάζοντας τους τάφους-μαυσωλία στα νεκροταφεία της περιοχής ενώ τα έβαζε και με τους ντόπιους που ασχολούνται με τον τουρισμό κατηγορώντας τους για αισχροκέρδεια.

Για τον εαυτό του έλεγε ότι προτιμά την μοναχικη ζωή και πως οι μοναδικές του ασχολίες ήταν να ψαρεύει και να διακηρύττει το λόγο του Θεού. Ο ιερέας μετά την σύλληψη και την απολογία του ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης καθώς διατάχθηκε η προφυλάκισή του.

«Γνωρίζαμε ότι παρενοχλούσε παιδιά» λένε οι κάτοικοι της Μάνης

Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για έναν αλκοολικό άνδρα που χτυπούσε βάναυσα την ανήλικη όταν αυτή αντιδρούσε. «Κυκλοφορούσε όλη μέρα μεθυσμένος. Γνωρίζαμε ότι παρενοχλούσε παιδιά και φροντίζαμε να φυλάμε τα δικά μας παιδιά μακριά του» δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Ότι ήταν ένας μέθυσος όλοι το βλέπανε, δεν ήταν κάτι που κρυβότανε, αλλά ότι είχε τέτοια προβλήματα κανείς δεν το φανταζόταν. Αν είχαμε καταλάβει οτιδήποτε, δεν θα ήταν δεκτός στο χωριό ούτε θα είχαμε επαφές μαζί του» λέει άλλος κάτοικος που μίλησε στον ΑΝΤ1.

Σε αργία ο ιερέας

Το Σάββατο η Ιερά Μητρόπολη Μάνης ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω ιερέας έχει ήδη τεθεί σε αργία σύμφωνα με τις κείμενες εκκλησιαστικές διατάξεις