«Μαμάδες στους δρόμους»: Η ομάδα που διαφυλάσσει την κυκλοφορία των πεζών

Μία ομάδα για τη διαφύλαξη της ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών στους δρόμους και ειδικά των παιδιών ξεδιπλώνεται μέσα από την aftodioikisi.gr. Αυτήν την Κυριακή το πρωί, οι «Μαμάδες στους δρόμους», όπως τιτλοφορείται η ομάδα, μας περιμένει να περπατήσουμε στο δήμο Χαϊδαρίου.
Ποιος ο ρόλος των «Μαμάδων στους δρόμους»
Όλοι περπατάμε κάποια στιγμή. Είναι όμως προφανές πως απολαμβάνουμε καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας όταν οδηγούμε, παρά όταν περπατάμε: με ελάχιστες εξαιρέσεις (έργα, διπλοπαρκαρίσματα, κάποια διαδήλωση), οι δρόμοι είναι συνήθως ελεύθεροι για τα οχήματα. Σπάνια χρειάζεται να κάνουμε αναστροφή και να ψάξουμε για άλλο δρόμο για να περάσουμε.

Το ίδιο δεν ισχύει όταν περπατάμε: το ανοιχτό κι ελεύθερο πεζοδρόμιο είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Πολλές φορές σε κάθε διαδρομή αναγκαζόμαστε να κάνουμε αναστροφή και να βγούμε στο δρόμο για να περάσουμε. Αυτό ισχύει για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για όσους χρησιμοποιούν παιδικό ή αναπηρικό καροτσάκι ή έχουν άλλα προβλήματα κινητικότητας. Με λίγα λόγια, τα πιο ευπαθή άτομα κινδυνεύουν περισσότερο γιατί αναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τους στην άσφαλτο.

Όλοι μας κινδυνεύουμε καθημερινά όταν αναγκαζόμαστε να κινηθούμε εκτός πεζοδρομίου. Κινδυνεύουμε ακόμη και στα ίδια τα πεζοδρόμια, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα (όπως απέδειξαν οι θάνατοι της αρχαιολόγου Ηούς Ζερβουδάκη και του πρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλου). Κινδυνεύουμε ακόμη κι όταν διασχίζουμε το δρόμο από τη διάβαση, με πράσινο. Κανείς δεν ξέρει από πού θα του έρθει, ακόμη και μέρα μεσημέρι.
Κι όμως, οι χώροι και τα δικαιώματα των πεζών θα έπρεπε να απολαμβάνουν απόλυτη προστασία. Είναι προφανές πως όταν περπατάμε δεν έχουμε ούτε κράνος ούτε αερόσακκο.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Θέλουμε βελτίωση των υποδομών για τους πεζούς, προστασία τους με αυστηρή επιτήρηση και αποτελεσματική δικαιοσύνη που θα αποτρέπει επικίνδυνες συμπεριφορές στο δρόμο.

Τον Απρίλιο, καλέσαμε δημάρχους του Λεκανοπεδίου να περπατήσουν μαζί μας για να εντοπίσουμε μαζί τα προβλήματα και να αρχίσουμε προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Δυστυχώς, κανένας από τους δήμους στους οποίους στείλαμε επιστολές δε μας απάντησε. Οι «Μαμάδες» όμως αποφασίσαμε να περπατήσουμε μόνες μας σε σημεία των δήμων όπου εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα.

Ο πρώτος δήμος στον οποίο θα περπατήσουμε είναι ο Δήμος Χαϊδαρίου, αυτή την Κυριακή, στις 12:30 το μεσημέρι. Θα ξεκινήσουμε από τη διασταύρωση Σ/χου Γιαννούλη και Ακρίτα.

Σας καλούμε να περπατήσετε μαζί μας και να μοιραστείτε την εμπειρία της καθημερινότητάς μας. Σας καλούμε να ενώσετε μαζί μας τη φωνή σας για ανθρώπινες συνθήκες κυκλοφορίας και ασφαλή μετακίνηση για όλους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ, ΠΕΖΟΙ, ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, ΜΑΜΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!