πεντέλη-συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-φλόγ-1050151
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.07.2022 | 07:20

Πεντέλη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες-Μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Ντράφι & Γέρακα

Εφιαλτικές ώρες στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα και με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής,  υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.




Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν








Σημειώνεται, ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα.

Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος. Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι.

Δείτε ακόμη:

Πεντέλη: Τρεις εγκαυματίες στο «Γεώργιος Γεννηματάς»

Μαρουσάκης: Ακόμα πιο δύσκολη η σημερινή ημέρα-Θυελλώδεις άνεμοι

Τραγωδία στην Ανθούσα: Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να καίγεται

Δημοτικός σύμβουλος Πικερμίου: Το Ντράφι έχει υποστεί τρομακτικές ζημιές

Δήμαρχος Ραφήνας: Δίνουμε μάχη για να μην μπει η φωτιά στον οικισμό της Διώνης

Μήνυμα του 112 για αποφυγή της μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος -«Άνοιξε» τμηματικά η Αττική Οδός

Λέκκας για φωτιά στην Πεντέλη: Έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες μικροεστίες